Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buřtguláš je tradiční česká klasika, kterou si každý dělá tak trochu po svém a přesto má vždy dokonalou chuť. Prakticky se jedná o levnější variantu klasického guláše, která se často připravuje pro velkou skupinu lidí.

Bramborový guláš vznikl ve snaze nahradit v guláši maso jinou surovinou. Vybrat můžete jakoukoli uzeninu - buřty, párky, klobásy nebo točený salám. Z minima surovin tak připravíte báječný pokrm, který je milovaný po generace.

Jak uvařit buřtguláš

Klasický bramborový guláš je spořivý pokrm za pár korun, který zasytí celou rodinu. Navíc je na přípravu snadný i pro začínající kuchaře.

Na 4 porce guláše budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve nakrájejte uzeninu a očištěné brambory na menší kostky. Dále oloupejte cibuli a nakrájejte nadrobno.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli do sklovita. K cibuli poté přidejte uzeninu, osolte a opepřete. Uzeninu nechte opéct, aby se v guláši nerozvařila.
  3. Mezitím oloupejte česnek a stroužky utřete se solí.
  4. Jakmile je uzenina opečená, zasypejte ji sladkou i pálivou paprikou, aby měl guláš pěknou barvu.
  5. Promíchejte a po krátké chvíli zalijte horkou vodou, aby paprika nezhořkla.
  6. Do guláše přidejte nakrájené brambor a utřený česnek, zasypejte trochou majoránky. Provařujte 10–15 minut, dokud nebudou brambory měkké.
  7. Nyní připravte záklechtku - v hrnku vody rozšlehejte metličkou hladkou mouku, kterou zahustíte guláš. Posléze do guláše přidejte i smetanu a nechte provařit.
  8. Guláš podle sebe dochuťte, pro tmavší barvu můžete přidat papriku, dosolit nebo ještě zjemnit další smetanou.
  9. Buřtguláš chutná nejlépe s krajícem čerstvého chleba.

Pojďte si připravit k víkendovému obědu chutný bramborový guláš, kterým zaručeně potěšíte všechny strávníky. S přípravou vám pomůže úvodní videorecept, který vás provede krok za krokem. Napište nám do komentáře, jak vám guláš chutnal.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky