Jak připravit lasagne? Jejich přípravou vás s lehkostí provedeme krok za krokem
Lasagne jsou typickým pokrmem slunné Itálie. Pláty těstovin prokládané masovou směsí (boloňskou omáčkou) a bešamelem si získaly srdce i chuťové pohárky mnohých z nás. S jejich přípravou vám nyní poradíme.
Tento vrstvený pokrm má tradiční podobu v plátech těstovin, masovo-zeleninovém ragú a bešamelu. V dnešní době již ale existuje nespočet obdob lasagní - pochutnat si můžete na houbových, špenátových, ale i na zeleninových lasagních.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jednoduše připravit lasagne
K přípravě 6 porcí domácích lasagní budete potřebovat: 1/2 balíčku lasagní, 1 kg mletého masa (nejlépe hovězího), 250 ml rajčatového protlaku, 500 g rajčat, 1 stroužek česneku, 3 cibule, tymián, oregano, mletý pepř, sůl, olej, tvrdý sýr (eidam, goudu nebo parmezán). Na bešamel je potřeba 1 l mléka, máslo a hladká mouka.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Oloupaný česnek prolisujte a omytá rajčata nakrájejte na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli. Poté přidejte česnek a rajčata, osolte, opepřete a nechte podusit.
- Po zhruba 15 minutách přidejte mleté maso, tymián a oregano. Za stálého míchání povařte a nakonec přidejte rajčatový protlak. Pokud je směs příliš řídká, nechte ji na mírném plamenu probublávat, aby se tekutina zredukovala.
- Mezitím si připravte bešamel - v menším hrnci nechte rozpustit máslo a postupně přidávejte hladkou mouku. Nepřestávejte obsah hrnce míchat, abyste předešli nežádoucí tvorbě hrudek. Po rozmíchání a orestování mouky přilijte horké mléko, sůl a po dobu 5 minut povařte (do zhoustnutí). Poté odstavte.
- Nyní přichází čas vrstvení. Na dno zapékací mísy nebo pekáče vždy patří masová směs - díky tomu nezůstanou sušené pláty těstovin tvrdé a nepřipálí se. Pod ni můžete naskládat na plátky nakrájená rajčata. Na směs položte těstoviny a navrstvěte ragú a bešamel. Takto pokračujte, dokud nevyužijete všechny suroviny. Každou vrstvu bešamelu můžete jemně posypat nastrouhaným sýrem.
- Poslední vrstvou musí být omáčka - nejlépe ta bešamelová, pokud však máte nadbytek masového ragú, použijte ho. Pokud by byly poslední vrstvou těstoviny, zůstaly by tvrdé a připalovaly by se. Na poslední vrstvu (nejlépe) bešamelu nastrouhejte zbytek tvrdého sýra a dejte zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 30–35 minut. Na povrchu se musí tvořit hnědé puchýřky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Po upečení nechte lasagne chvíli vychladnout. Díky tomu se pokrm zpevní a bude i po nakrájení držet pohromadě. Byť se na první pohled mohou zdát lasagne složité na přípravu, opak je pravdou. Přípravou domácích lasagní vás provede videorecept:
Komentáře