Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte to všichni a je to pořád dokola. Co tentokrát uvařit? Oběd je potřeba, ale co když se nám nechce nebo nemáme čas? Sepsali jsme nejčastější dotazy na téma "co vařit, když" a věříme, že vám přineseme trochu inspirace.

Každý z nás se občas ocitne v situaci, kdy neví, co uvařit. Ať už jde o nedostatek času, surovin a zkušeností, nebo se nám nedostává inspirace. V tomto článku najdete odpovědi na různé otázky, které vám pomohou vymyslet, co v různých situacích uvařit.

1

Co uvařit, když se mi nechce vařit

Někdy se nám prostě nechce vařit, ale rodina si žádá oběd. Udělejte tedy něco rychlého a snadného. Připravte omeletu nebo sendvič. Pomoci může i zásoba jídla z mrazáku nebo konzerva. Rozhlédněte se, co spíž i lednice nabízí. Jistě vás něco napadne.

2

Co uvařit, když neumím vařit

Pokud jste v kuchyni nováčkem, vsaďte na základní suroviny, ze kterých snadno vykouzlíte chutné jídlo. Vybírejte mezi bramborami, těstovinami, rýží, kuřecím masem, vejci a zeleninou. Pokrm dochutíte smetanou, kořením a bylinkami.

3

Co jednoduchého uvařit

Mezi jednoduchá jídla patří pečená jídla - ať už pečete celé kuře nebo kus vepřové plece, stačí maso přelévat výpekem a hlídat, aby se nespálilo. K němu už jen uchystáte přílohu. Zde vybírejte mezi bramborami, rýží nebo těstovinami.

4

Co uvařit bez masa

Maso bychom měli jíst v přiměřeném množství, a jak se říká, všeho moc škodí. Proto bychom si neměli dávat maso každý den, čas od času se hodí připravit i bezmasý oběd. Nabízí se nejen sladká jídla, ale také luštěniny či těstoviny. Bez masa se obejdou třeba špagety Aglio olio.

5

Co uvařit v horku

Úmorná horka jsou realitou našich letních měsíců. V těchto dnes se nám nechce vařit vydatná a těžká jídla, na které ve finále ani nikdo nemá chuť. Proto připravujte zeleninové či těstovinové saláty, rybí filety, minutky nebo zeleninová jídla.

6

Co uvařit levně a rychle

Základem levných jídel jsou brambory nebo těstoviny. Zasytí, chutnají báječně a nestojí mnoho peněz. K tomuto základu můžeme přidat uzeninu nebo levnější maso určené na guláš, které umeleme. Mleté maso je možné dál kombinovat nebo zpracovávat.

7

Co uvařit, když není čas

Když nás tlačí čas, tak volíme takové suroviny, které jsou při tepelné úpravě rychle hotové. Patří mezi ně třeba těstoviny, rýže, kuřecí prsa, krevety, rybí filety, dušená zelenina. Čas nám ušetří také použití tlakového hrnce, ve kterém jsou potraviny uvařené za mnohem kratší dobu.

8

Co uvařit na více dní

Abychom nemuseli pobíhat okolo plotny každý den, je chytré si uvařit jídla tolik, aby vystačilo na oběd i do druhého dne. Nejlépe se pro tento účel připravují omáčky, které můžete mít pokaždé s jinou přílohou. Stejně tak dušené maso, například na kmíně nebo v mrkvi.

9

Co uvařit, když není z čeho vařit

Pokud vaše lednice i spíž zejí prázdnotou, je těžké cokoli uvařit. Najdete-li tam balíček těstovin, máte vyhráno. Těstoviny se dají připravit snad na tisíc způsobů, podobně jako rýže nebo brambory. Základ můžete obměňovat použitím různých omáček, bylinek i koření, prostě podle toho, co právě doma máte k dispozici.

10

Co uvařit sladkého

Sladká jídla jsou oblíbená především u dětí, ale čas od času jimi nepohrdne ani dospělý strávník. V sezóně jednoznačně vedou ovocné knedlíky, a vzpomínky na dětství v nás vyvolají buchtičky s krémem, žemlovka nebo rýžový nákyp. Jednoduché jsou také nudle a k chuti jistě přijdou šišky s mákem.

Každému se stane, že mu dojde inspirace, a neví si v kuchyni rady. Věříme, že jsme vám naším článkem pomohli najít alespoň několik nápadů a jako sladkou tečku na závěr přidáváme videorecept na tvarohový moučník, který určitě přijde vhod k poobědní kávě.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie