Jak připravit nakládanou zeleninu? Mořská sůl se sladkokyselým nálevem nezklame
Receptů k naložení zeleniny existuje nespočet, my však nedáme dopustit na zeleninu naloženou tak, abychom si mohli pochutnat na kontrastu pikantní chuti z feferonek a sladkokyselého nálevu společně s vybranou zeleninou.
Jestliže si rádi dopřejete kupované směsi sterilované zeleniny v nálevu a sbíráte odvahu na domácí výrobu této pochoutky, jste tu správně. Provedeme vás postupem krok za krokem, s jehož výsledkem bude nadmíru spokojen i začátečník.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snadno naložit zeleninu
Připravte si 2,5 kg zeleniny v libovolném poměru a složení jednotlivých druhů (květák, mrkev, kedlubna, bílé zelí, kapie, cibule), 2,8 litru vody, 350 g mořské soli a 1 feferonku (případně více). Na nálev je pak potřeba 1 litr vody, 400 ml octa, 300 g cukru, 5 bobkových listů, 1/2 lžíce celého pepře a stejně tak i nového koření.
- Pečlivě omytou a očištěnou zeleninu pokrájejte na větší kusy tak, aby se dala dobře kombinovat do vámi zvolených sklenic.
- Připravte si velký hrnec. Ve 2,8 litrech vody rozpusťte celé množství mořské soli a přidejte feferonku. Máte-li rádi pikantnější dobroty, dejte klidně 2–3 papričky. Do tohoto roztoku vložte pokrájenou zeleninu a nechte odležet 24 hodin.
- Po uplynutí dané doby nálev sceďte a zhruba třetinu jeho množství uschovejte. Zeleninu naskládejte do předem připravených, vysterilizovaných sklenic.
- Všechny suroviny na sladkokyselý nálev svařte a stále horkým zalijte připravenou zeleninu. Část sklenice můžete dolít odloženým slaným nálevem.
- Zeleninu můžete nechat odležet po dobu 3 dnů a poté si na ní začít pochutnávat, nebo ji zavařte při 85 °C po dobu 20 minut pro delší uskladnění.
Tip: Roztok je opravdu slaný, a tak je z našich zkušeností lepší jím zeleninu nezalévat, ale použít jen připravený nálev. Každý má však jiné chutě, záleží tak pouze na vás. Jste-li nerozhodní, část sklenic dolijte slaným roztokem, část nikoliv.
Mohlo by vás zajímat
Zelenina zůstane na skus křupavá a chutná - slaná s jemně pikantním nádechem. Jak zavařujete zeleninu vy? Podělte se s námi v komentářích, a pokud hledáte další inspiraci ke sterilaci vlastní úrody, co zkusit červenou řepu se zelím podle videa?
Komentáře