Jak rychle louskat vlašské ořechy. Při tomto postupu zůstanou pěkné do cukroví
Vlašské ořechy jsou oblíbenou součástí mnoha druhů cukroví. Uplatní se v celku, drcené i mleté. Dalo by se říct, že ořechů není nikdy dost, co nás ale brzdí v jejich častém používání, je obvykle zdlouhavé vylupování. Poradíme, jak ořechy vylouskat rychleji a přitom je zbytečně nepolámat.
Ořechy mají tvrdou skořápku, kterou je potřeba rozlousknout a jádra z ní dostat ven. Louskáčky se dají běžně koupit, přesto je vylupování pracné a zdlouhavé. Oříšky v misce jen pomalu přibývají. Čas vylupování může zpříjemnit povídání (pokud nás je na vylupování více) nebo také sledování zajímavého pořadu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak urychlit louskání vlašských ořechů
Práce jde nejlépe, když se do ní zapojí více členů rodiny. Hned se pak z nezáživné činnosti může stát příjemná chvilka. Zvlášť tehdy, když využijete následující dva způsoby vylupování.
- Dejte ořechy do hrnce a zalijte je horkou vodou. Nechte je 15 minut pod pokličkou, potom horkou vodu vylijte a ořechy hned propláchněte studenou vodou. Po tomto jednoduchém "zákroku" půjde loupání mnohem lépe. Skořápky kolem nebudou létat a jádra zůstanou pěkně v celku, díky tomu se budou výborně hodit i ke zdobení cukroví.
- Ořechy dejte do hrnce a zalijte je studenou vodou. Postavte hrnec na sporák a uveďte vodu do varu. Nechte asi 5 minut povařit. Propláchněte hned studenou vodou a pusťte se do loupání. Dobu varu nepřekračujte, jádra by už pak byla převařená. Stejně jako u předchozího postupu zůstanou jádra v celku a skořápky půjdou pěkně louskat.
Vyloupané ořechy po předchozím namáčení (viz dvě výše popsané metody) jsou určené k brzké spotřebě a určitě se nehodí k dalšímu skladování. Pro vánoční pečení je skvěle využijete. Můžete je přidávat do těst, krémů a do nádivek. Výborně se hodí i ke zdobení jednotlivých kousků, třeba išelského cukroví a plněných vánočních košíčků. Přebytek takto vyloupaných ořechů raději zavařte nebo zmrazte, aby zůstaly v perfektním stavu co nejdéle.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře