Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rychle louskat vlašské ořechy. Při tomto postupu zůstanou pěkné do cukroví
Zdroj: Toprecepty

Vlašské ořechy jsou oblíbenou součástí mnoha druhů cukroví. Uplatní se v celku, drcené i mleté. Dalo by se říct, že ořechů není nikdy dost, co nás ale brzdí v jejich častém používání, je obvykle zdlouhavé vylupování. Poradíme, jak ořechy vylouskat rychleji a přitom je zbytečně nepolámat.

Ořechy mají tvrdou skořápku, kterou je potřeba rozlousknout a jádra z ní dostat ven. Louskáčky se dají běžně koupit, přesto je vylupování pracné a zdlouhavé. Oříšky v misce jen pomalu přibývají. Čas vylupování může zpříjemnit povídání (pokud nás je na vylupování více) nebo také sledování zajímavého pořadu.

Jak urychlit louskání vlašských ořechů

Práce jde nejlépe, když se do ní zapojí více členů rodiny. Hned se pak z nezáživné činnosti může stát příjemná chvilka. Zvlášť tehdy, když využijete následující dva způsoby vylupování.

  1. Dejte ořechy do hrnce a zalijte je horkou vodou. Nechte je 15 minut pod pokličkou, potom horkou vodu vylijte a ořechy hned propláchněte studenou vodou. Po tomto jednoduchém "zákroku" půjde loupání mnohem lépe. Skořápky kolem nebudou létat a jádra zůstanou pěkně v celku, díky tomu se budou výborně hodit i ke zdobení cukroví.
  2. Ořechy dejte do hrnce a zalijte je studenou vodou. Postavte hrnec na sporák a uveďte vodu do varu. Nechte asi 5 minut povařit. Propláchněte hned studenou vodou a pusťte se do loupání. Dobu varu nepřekračujte, jádra by už pak byla převařená. Stejně jako u předchozího postupu zůstanou jádra v celku a skořápky půjdou pěkně louskat.

Vyloupané ořechy po předchozím namáčení (viz dvě výše popsané metody) jsou určené k brzké spotřebě a určitě se nehodí k dalšímu skladování. Pro vánoční pečení je skvěle využijete. Můžete je přidávat do těst, krémů a do nádivek. Výborně se hodí i ke zdobení jednotlivých kousků, třeba išelského cukroví a plněných vánočních košíčků. Přebytek takto vyloupaných ořechů raději zavařte nebo zmrazte, aby zůstaly v perfektním stavu co nejdéle.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky