Jak se dělá poleva na věnečky: Připravíme si fondánovou nebo citrónovou polevu
Věnečky jsou báječným retro zákuskem. Každý z nás je zná a není snad nikdo, komu nechutnají. Kromě výborného krému je jejich dalším znakem sladká bílá poleva, která křupe v ústech a úžasně chutná.
Poleva na věnečky má perleťovou, poloprůhlednou barvu, přes kterou jsou vidět špičky těsta. Bílá poleva na věnečky nepatří, znamená to, že obsahuje našlehaný bílek. Správně připravená poleva připomíná na dotek vosk a nezanechává otisky.
Jak se dělá cukrová poleva na věnečky
Jako u mnoha jiných receptů, i zde máme několik možností:
- Fondánová poleva se připravuje z krupicového cukru a vody v poměru 2:1. Vodu s cukrem svaříme spolu s 1 lžicí octa, kastrůlek vložíme do nádoby se studenou vodou a směs šleháme elektrickým šlehačem na malé otáčky, dokud hmota nevychladne a nezbělá.
- Cukrová poleva je velmi jednoduchá - na prosátý moučkový cukr (asi 250 g) nalijeme 50 ml citrónové šťávy a pár kapek oleje a rumu. Pomocí ručního šlehače s nízkými otáčkami umícháme hladkou polevu, kterou pak polijeme věnečky. Poleva je velmi svěží, křupavá a chutná.
Stejnou polevou jako na věnečky polijeme i jiné moučníky - například punčové řezy. Zkusíme si je připravit podle videa:
Komentáře