Jak udělat cukrovou fondánovou polevu na perníčky a nejen na ně
Fondánová poleva se připravuje pouze z cukru - základem je cukrový rozvar, který se pak zchladí a prošlehá do bílé hladké polevy. Na rozdíl od bílkové není ta cukrová tak křehká, proto se používá k polévání koblih a věnečků.
Cukrová poleva se od bílkové liší tím, že neobsahuje bílky, ale pouze cukr, vodu a ocet. Takové polevě se říká fondánová a používá se nejen ke zdobení povrchu perníčků a cukroví, ale také k polití žloutkových věnečků a větrníků.
Jak udělat cukrovou polevu?
Recept na cukrovou polevu podle Romana Pauluse:
- 150 g krupicového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 75 ml vody
- 1 lžíce octa
Všechny ingredience vaříme 8–10 minut, dokud nevznikne hustý sirup. Horký sirup přelijeme do misky, kterou vložíme do jiné misky nebo kastrůlku se studenou vodou tak, aby se do polevy nedostala voda. Směs mícháme tak dlouho, dokud nevznikne bílá hmota - fondán.
Cukroví do polevy namočíme horní stranou - když ho pak otočíme a položíme na stůl, poleva se stejnoměrně rozlije a rychle zaschne.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 16 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 18 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře