Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Umět vyšlehat bílkový sníh, to se opravdu hodí. Díky využití správných pomůcek může být šlehání hračkou i pro začátečníky. Sníh se postará o nadýchanost a lehkost těst, také s úspěchem pomáhá držet tvar některých dezertů a cukrovinek, někdy je dokonce jejich podstatnou složkou.

Sníh z bílků má zajímavé vlastnosti, které propůjčuje těstům i všemu, do čeho tento malý "zázrak" přidáte. Těsta s ním jsou krásně naskočená a příjemně kyprá. Bílkový sníh se vyplatí perfektně umět, protože tato dovednost vám umožní doslova "vykouzlit" celou řadu lahodných moučníků a jiných báječných dezertů.

Co je na sníh potřeba

Připravte si potřebné suroviny podle následujících rad.

Co potřebujete na šlehání

Připravte si vhodné pomůcky a ušetřete si zbytečnou práci. 

  • Ideální šlehací nádoba vyšší okraje a menší průměr dna.
  • Nejlépe se pracuje s elektrickým šlehačem, který má vhodnou velikost metel.
  • Použít můžete také ruční šlehač nebo ruční metličku, po vzoru našich babiček před lety.
  • Metly a nádoba by na sobě neměly mít mastnotu, proto je před použitím odmastěte
  • Tip: Vyzkoušejte potřít stěny nádoby a metly šlehače rozkrojeným citronem, šlehání půjde lépe.

Jak ušlehat sníh

Správně našlehaný sníh vám umožní vytvořit mnoho lákavých dobrot, například sněhové pusinky.

  • Bílky dejte do připravené nádoby, přidejte k nim trošku soli nebo vody.
  • Šlehejte zpočátku na nižší rychlost, aby se bílky napěnily a začaly do sebe nabírat vzduch
  • Jakmile zbělají, můžete k nim přidat cukr, pokud je tak uvedeno v receptu.
  • Poté rychlost zvyšte a šlehejte tak dlouho, až vznikne hustá pěna, která vytváří pevné špičky.
  • Buďte opatrní, abyste nešlehali příliš dlouho. Přešlehaný sníh v sobě už nemá potřebný vzduch a ztrácí nadýchanost, tu pak nedokáže ani předat těstu. 
  • Ušlehaný sníh co nejdříve použijte, protože pokud ho necháte stát, začne řídnout.
  • Do těsta ho přidávejte po částech, jakoby ho do něj opatrně zabalujte.

Přejeme mnoho krásně zasněžených dezertů.

Komentáře

Další tipy a triky