Jak správně ušlehat sníh. Když se ho naučíte, otevřou se před vámi nové možnosti
Umět vyšlehat bílkový sníh, to se opravdu hodí. Díky využití správných pomůcek může být šlehání hračkou i pro začátečníky. Sníh se postará o nadýchanost a lehkost těst, také s úspěchem pomáhá držet tvar některých dezertů a cukrovinek, někdy je dokonce jejich podstatnou složkou.
Sníh z bílků má zajímavé vlastnosti, které propůjčuje těstům i všemu, do čeho tento malý "zázrak" přidáte. Těsta s ním jsou krásně naskočená a příjemně kyprá. Bílkový sníh se vyplatí perfektně umět, protože tato dovednost vám umožní doslova "vykouzlit" celou řadu lahodných moučníků a jiných báječných dezertů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je na sníh potřeba
Připravte si potřebné suroviny podle následujících rad.
- Především budete potřebovat vajíčka, která by měla být co nejčerstvější a správně skladovaná. Nechte je zahřát na pokojovou teplotu. Bílky opatrně oddělte od žloutků, to je základní podmínkou úspěšného šlehání.
- Do sněhu se používá krupicový (pískový) cukr, který má ideální velikost jednotlivých zrnek. Právě ten na sebe dobře váže vzduch důležitý pro vytvoření sněhu.
- Tip: Moučkový cukr je do sněhu příliš jemný a navíc může obsahovat příměsi, naopak krystalový cukr je hrubý a hůře se rozpouští.
Co potřebujete na šlehání
Připravte si vhodné pomůcky a ušetřete si zbytečnou práci.
- Ideální šlehací nádoba má vyšší okraje a menší průměr dna.
- Nejlépe se pracuje s elektrickým šlehačem, který má vhodnou velikost metel.
- Použít můžete také ruční šlehač nebo ruční metličku, po vzoru našich babiček před lety.
- Metly a nádoba by na sobě neměly mít mastnotu, proto je před použitím odmastěte.
- Tip: Vyzkoušejte potřít stěny nádoby a metly šlehače rozkrojeným citronem, šlehání půjde lépe.
Jak ušlehat sníh
Správně našlehaný sníh vám umožní vytvořit mnoho lákavých dobrot, například sněhové pusinky.
- Bílky dejte do připravené nádoby, přidejte k nim trošku soli nebo vody.
- Šlehejte zpočátku na nižší rychlost, aby se bílky napěnily a začaly do sebe nabírat vzduch.
- Jakmile zbělají, můžete k nim přidat cukr, pokud je tak uvedeno v receptu.
- Poté rychlost zvyšte a šlehejte tak dlouho, až vznikne hustá pěna, která vytváří pevné špičky.
- Buďte opatrní, abyste nešlehali příliš dlouho. Přešlehaný sníh v sobě už nemá potřebný vzduch a ztrácí nadýchanost, tu pak nedokáže ani předat těstu.
- Ušlehaný sníh co nejdříve použijte, protože pokud ho necháte stát, začne řídnout.
- Do těsta ho přidávejte po částech, jakoby ho do něj opatrně zabalujte.
Přejeme mnoho krásně zasněžených dezertů.
Komentáře