Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aromatické bylinky jsou nepostradatelnou součástí všech světových kuchyní. Dodávají pokrmům nejen vůni a plnější chuť, ale také je obohacují o cenné vitamíny a minerály. Doma bychom stále měli mít zásobu nejen čerstvých, ale i sušených bylinek.

Ne vždy máme možnost použít čerstvé bylinky, sušené bylinky jsou tedy nutností v každé domácnosti. Nejjednodušší je samozřejmě nakoupit bylinky už usušené, domácí sušení má však své kouzlo. V případě bylinek nasbíraných v přírodě vás to navíc nebude kromě času nic stát. Tak se do toho pojďme společně pustit.

Jak sušit bylinky pro zimní využití

Nejenom sušení, ale i sbírání bylinek ve volné přírodě či na zahradě má několik zásad. Když se jimi budete řídit, výsledkem budou správně usušené bylinky, ze kterých se budete následně těšit i několik měsíců.

  • Jelikož se bylinky před sušením neumývají, sbírejte pouze ty z čistého prostředí a také na pohled čisté. Neměly by být ani mokré od ranní rosy nebo deště, proto ke sběru bylinek zvolte den, kdy je slunečno a sucho.
  • Z planých bylinek sbírejte pouze ty, které bezpečně znáte, a vždy utrhněte pouze tu část, o které víte, že ji zpracujete. Určitě nevytrhávejte kořeny, pokud je neplánujete dále využít.
  • Bylinky sbírejte do proutěných košíků, případně do látkových tašek. Pracujte s nimi opatrně, aby se nemačkaly, a tím pádem aby neklesala jejich kvalita.
  • Sušit je možné samozřejmě i kupované bylinky z obchodu, a to co nejdříve po donesení domů. Bezprostředně sušíme i bylinky natrhané v přírodě
  • Všechny bylinky je potřeba zkontrolovat, zda jsou v pořádku, a to i ty kupované. Odstraňte případnou trávu a jakékoliv části, které se vám nebudou zdát v dobrém stavu.
  • Nejrychlejší způsob sušení bylinek je v elektrické sušičce na potraviny, případně v horkovzdušné troubě. Teplota sušení se pohybuje kolem 35 až 40 °C. Doba sušení je zhruba 5 až 6 hodin, ale kořeny se suší déle.
  • Bylinky je samozřejmě možné sušit i na vzduchu bez využití moderních spotřebičů. Zvolte tmavé místo, kde proudí vzduch. Koupit se dají také speciální síta na sušení bylinek.
  • Bylinky se stonky svažte do svazků, a pověste je dolů květy, do vzdušného prostoru bez přímého slunečního světla.
  • Sušení na vzduchu bude trvat déle, a to cca od 3 dnů do 3 týdnů, v závislosti na sušené části bylinky.
  • Správně usušené bylinky si zachovají pěknou barvu. Když je vezmete do ruky, budou šustit a lehce půjdou rozmělnit v ruce. V případě, že by se vám některé usušené kousky nezdály v pořádku, raději je vyhoďte.
  • Usušené bylinky skladujte v uzavíratelné nádobě na suchém místě bez přístupu světla. Bylinky není vhodné skladovat u zdroje tepla, blízko sporáku či trouby.
  • Čím déle budete sušené bylinky skladovat, tím více budou ztrácet vůni i účinné látky. Ideální je bylinky spotřebovat během jednoho roku, pak si můžete opět usušit bylinky nové.

Doma usušené bylinky lze v zimě použít např. na dochucení pečené dýně hokkaido s bramborami. Podle receptu níže se sice přidává pouze tymián a rozmarýn, nebojte se ale s bylinkami experimentovat a přidat něco z vašich podomácku usušených zásob.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli