Jak udělat omáčku bez smetany? Použijte alternativu, která se smetaně podobá
Smetanové omáčky jsou fenoménem české kuchyně. Pokrm nejen dochutí, ale také zjemní a zahustí. Těmi nejoblíbenějšími jsou svíčková, koprovka, kuře na paprice a jiné smetanové omáčky k masu i zelenině.
Omáčku bez smetany připravíme tehdy, pokud jsme ji zapomněli koupit, máme jí doma málo, nebo je pro náš životní styl příliš tučná. Smetaně se sice nic nevyrovná, ale můžeme připravit chutné jídlo i s lehce dostupnými náhražkami smetany.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit smetanu v omáčce
Účelem je docílit co nejpodobnější smetanové chuti:
- Omáčky k masu zahustíme moukou nebo jíškou, nastavenou mlékem nebo jeho alternativou - mlékem rostlinným, kokosovým či sójovým.
- Omáčky k těstovinám zahustíme mlékem s moukou, taveným či strouhaným sýrem, popřípadě kysanou smetanou, která dá pokrmům nakyslou chuť.
- Omáčky k zelenině a houbám zahustíme moukou s mlékem a přidáním kousku másla. Pokrm důkladně provaříme.
Pokud nemáte doma ani smetanu na vaření, zkuste si připravit sýrovou omáčku z taveného sýra, másla a mléka podle našeho videa:
Komentáře