Tvarohové řezy, velmi šťavnaté

Suroviny

Těsto :
400 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
1 lžíce krystalového cukru
200 ml mléka
0,25 lžičky soli
4 žloutky
150 g másla nebo Hery
2 lžíce zakysané smetany
Náplň:
1 kg měkkého tvarohu
4 bílky
2 lžíce krupice nebo dětské krupičky
2 vanilkové cukry
100 g rozinek
200 g krupicového cukru
strouhaná citronová kůra z 1 menšího bio citronu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve uděláme náplň: utřeme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme krupici a citronovou kůru i rozinky.

  2. Bílky vyšleháme do hustého sněhu, zašleháme do něj krupicový cukr a opatrně vmícháme do tvarohu.

  3. Pak zaděláme kynuté těsto.

  4. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme do mouky důlek, rozdrobíme do něj kvasnice, zalijeme vlahým mlékem a zasypeme lžící cukru.

  5. Když kvásek vzejde, přidáme žloutky, nastrouhané tuhé máslo, zakysanku a vpracujeme tužší těsto. Nenecháme kynout.

  6. Těsto rozdělíme na 2 stejné díly a jeden rozválíme na pečící papír podle velikosti plechu (40x33 cm).

  7. Přeneseme i s papírem na plech a rozetřeme tvarohovou náplň po celé ploše.

  8. Na vrstvu náplně položíme druhý plát těsta a dotáhneme ho až do okrajů. Pak plech s těstem uložíme na 2 hodiny do lednice.

  9. Odleželý propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C.

  10. Teplotu ihned snížíme na 175 °C pečeme 25 minut, až povrch zrůžoví. Zchladlý moučník pocukrujeme.

Poznámka od kuchařky

Když jsem pekla, ze zvyku jsem přidala máslo rozpuštěné. Těsto pak bylo řidší, ale velmi dobře se s ním pracovalo. Protože kynulo před očima, nechala jsem ho v lednici jen hodinu. Když jsem pekla podruhé, dodržovala jsem správný postup a máslo nastrouhala. V konečném výsledku jsem žádný rozdíl nepoznala. V obou případech se s těstem velmi dobře pracovalo, bylo pružné a jemné. Vždy, když je třeba na koláč položit vrchní placku, tak to vyžaduje trochu šikovnosti. Ale s tímhle těstem, které jde natáhnout jakkoliv, aniž by se protrhlo, to svede i naprostý začátečník.

Velmi mě překvapilo, že nikde nic nevytékalo, dobře to drželo tvar a proto si myslím, že by tato náplň byla vhodná na koláče.

Přestože moučníku je opravdu hodně, vyplatí se jej dělat z celé dávky. Druhý den byl snad ještě lepší a myslím si, že by se mohl i zamrazit - pokud by bylo co.

Zdroj: Knihovnička Recepty 09/2013

Komentáře k receptu Tvarohové řezy, velmi šťavnaté

  • Ilabagr Ilabagr

    Vynikající :yes:, opravdu výborná buchta. Musela jsem ji zkusit a vyplatilo se to. Moje pětičlenná rodina se olizovala až za ušima. Akorát jsem tedy spodní těsto potřela rybizovou marmeládou a pak dala tvaroh ;-). Jen mě tedy zajímá, proč se buchta před pečením dává do lednice?

    Odpovědět

  • Explosion Explosion

    Neřadím se mezi začátečníky, ale pravdou je, že placku jsem nikdy na žádný koláč nekladla, takže z toho bylo trochu rodeo :-D , nicméně ve výsledku se na povrchu moučníku utvořily vlny, které mu lichotí a po rozkrojení jsem málem omdlela pod omamující vůní citrónové kůry mísící se s tvarohem. Můj muž zbožňuje tvaroh a vše s ním spojené, takže až ochutná, jistě mě chválou vynese do nebes :-D . Recept je vynikající, už mám ochutnáno, čeká se na nejkritičtějšího strávníka. Děkuji za tuto manu nebeskou

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Řezy jsou vynikající.:yes: První placku těsta jsem nejprve potřela domácí rybízovou zavařeninou, pak tvaroh.

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Imrich: Milý pane Imrichu......kdyby jste si přečetl pozorně návod autorky receptu,tak by jste zjistil,že autorka o robotu nic nepíše. Zpracovává těsto ručně. A tento recept je opravdu velmi jednoduchý ,zvládla ho od začátku až do konce moje desetiletá vnučka. Dopadl na výbornou.:yes:
    Tak se nenechte odradit ,pozorně si přečtěte znovu návod na přípravu a zkuste znovu ,řezy jsou opravdu výborné.:-)

    Odpovědět

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    Koláč jsem zkoušela, ale bohužel jsem nepostřehla že se nemá nechat kynout, tvaroh jsem měla jen jeden, tak jsem zbylý díl nahradila jogurtem a přidala hrozinky. I přes všechna úskalí koláč vynikající a posílám bodík:yes:

    Odpovědět

  • Lucia Lucia(neregistrovaná)

    Vyzerá skvele! Určite vyskúšam :-)<3:-D:-8:-p;-):yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Marcela: Zkusila jsem oba tvarohy, nevidím mezi nimi rozdíl, náplň nevytéká.

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Jaký používáte tvaroh?Vaničkový nebo v alobalu?

    Odpovědět

  • Erika Erika(neregistrovaná)

    Dnes jsem buchtu upekla a je luxusní :) !!!! A milé dámy nevím proč ,ale většina tu píše ,že se těsto musí míchat ručně jinak stojí za nic,ale já jsem těstíčko míchala v robotu a je výborné ,nadýchané žádný problém.Určitě upeču znova!! :-)

    Odpovědět

  • Kamila Kamila (neregistrovaný)

    <3 řezy úžasné během 14 dnů je peču po 2 děkuji za skvělí recept s těstem se pracuje velice dobře

    Odpovědět

  • Dagmar Klimešová Dagmar Klimešová(neregistrovaný)

    Koláč jsem právě upekla - super! Skvělý nápad rozválet druhý díl těsta na pečícím papíru a přenést. Těsto jsem dělala jako vždy kynuté v pekárně a krásně nakynulo. Dík za recept.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Romika50: V IKEA dostať podložku na pečenie, na nej vyvaľkáš, prípadne vyrežeš nejaké tvary a prenesieš celé s podložkou na plech a pečieš. Mne sa osvedčiiila.
    http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/8023307...

    Odpovědět

  • Romika50 Romika50(neregistrovaný)

    Mně se u podobných receptů osvědčilo druhé těsto také vyválet na pečícím papíru a i s papírem přenést, přiklopit na náplň a papír shora zlehka stáhnout. Tyto řezy také určitě vyzkouším.

    Odpovědět

  • Dubacik Dubacik

    S cestom sa fantasticky pracovalo. Čakám kým vychladne. <3

    Odpovědět

  • Katarina Katarina(neregistrovaná)

    Naozaj vynikajuci, stacia aj 3 vacsie vajicka, rucne miesenie vobec nemusi byt dlhe a cesto je jemnuckeee, plnka stavnatuckaaa... dala som na tvaroh este jablka a uuuplnaaaa mnamka ;-) DAKUJEM za skvely recept! :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: tvarohove rezy tvarohové řezy nejlepší recepty nej recepty z tvarohu tvarohove rezy ladi hrusky rezy s tvarohem recepty ládi hrušky tvarohové řezy vynikající kindr řez hruška láďa hruška tvarohové řezy tvarohové řezy recept recept na tvarohove rezy tvarohovy rez vynikající kindr řez tvarohové rezy lada hruska tvarohové řezy od ládi hrušky recepty řezy z tvarohu recept tvarohové řezy knihovnička recepty 2014 recept na výborné řezy tvarohové koláčky ládi hrušky