Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Děti milují sladké pomazánky, obzvlášť čokoládové. Ty kupované mají rozdílnou kvalitu i cenu. Moudré maminky a babičky dětem připravují domácí ovocnou náhražku. Mohou ji mít zavařenou ve spíži, podle potřeby pak bude kdykoliv k dispozici.

Pomazánka ze švestek a kakaa je ceněnou dobrotou, připravíme si ji pečlivě sami na rozdíl od kupované Nutelly. Při její přípravě si snadno pohlídáme kvalitu vstupních surovin i zpracování. Navíc ji mohou jíst i alergici na ořechy. Zanedbatelná není ani cena, za kterou domácí pomazánku připravíme.

Jak udělat švestkovou nutellu

Není složitá ani pracná, zvládne ji téměř každý.

Na 20 malých skleniček (od přesnídávky) pomazánky potřebujete 2,5 kg zralých švestek, 0,75–1 kg cukru krystal nebo krupice (podle kyselosti švestek), 200 g práškového kakaa, 100 g čokolády na vaření. Přidat můžete ještě mleté oříšky, aby pomazánka měla autentičtější chuť.

  • Omyté švestky vypeckujte a rozvařte při mírné teplotě.
  • Přidejte cukr, kakao a čokoládu, nechte přejít varem, rozmixujte ponorným mixérem a odstavte na 24 hodin.
  • Naplňte nutellou předem vysterilizované skleničky.
  • Sterilujte 15 minut při 80 °C.
Tuto pomazánku můžete používat nejen na pečivo nebo palačinky, ale je výborná i do jogurtu, kaší, pohárů nebo jako náplň moučníků. My můžeme doporučit rychlé a chutné nutellové špičky jako vánoční cukroví.

 

Komentáře

Další tipy a triky