Jak upéct šťavnatý bůček? Tajemství spočívá v několika jednoduchých krocích
Bůček je vynikající a všestranné maso, na kterém si pochutnáme jak se zelím a knedlíkem nebo špenátem, tak i zastudena, nakrájeném na plátky. A jaké je tajemství dokonale šťavnatého bůčku? S našimi tipy to nebude žádná věda.
Pokud jde o chuť a šťavnatost, je vepřový bůček vždy sázkou na jistotu. Je to maso bohatě mramorované tukem, který se během pomalého pečení rozpouští, díky čemuž je bůček chuťově lahodný, šťavnatý, křehký a rozplývá se na jazyku. Gró celého pokrmu je neodolatelná křupavá kůrka, která je v kontrastu s jemným masem opravdovým gurmánským zážitkem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct šťavnatý bůček
I když vepřový bůček vyžaduje delší tepelnou úpravu, samotná příprava je snadná a rychlá. Stačí bůček jednoduše okořenit, čímž vynikne jeho chuť, nebo ho v případě delšího času můžeme naložit do marinády – pro výraznější chuť a ještě větší křehkost masa. A jak na to?
- Bůček omyjte, osušte papírovou utěrkou a kůži nařežte po celé ploše do mřížky, lépe se tak propeče.
- Ze všech stran a do všech záhybů maso dobře osolte, opepřete a okmínujte (případně potřete marinádou). Vložte maso do pekáče kůží nahoru.
- Podlijte trochou vody nebo vývaru. Můžete také přidat nakrájený česnek nebo cibuli.
- Pekáček přiklopte víkem (nebo alobalem) a dejte péct do rozehřáté trouby na 170–180 °C po dobu asi 45 minut.
- Po této době maso otočte kůží dolů a bůček pečte dalších 30 minut.
- Snižte teplotu na 160 °C, opět otočte kůží nahoru a pokračujte dalších 30 minut v pečení. Během pečení průběžně podlévejte výpekem.
- Na posledních 10–15 minut odklopte víko, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte na bůčku dopéct křupavou kůrku.
- Po vytažení z trouby nechte maso před krájením alespoň 10–15 minut odpočinout.
Šťavnatý bůček si můžete upéct také podle našeho podrobného videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť.
Komentáře