Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bůček je vynikající a všestranné maso, na kterém si pochutnáme jak se zelím a knedlíkem nebo špenátem, tak i zastudena, nakrájeném na plátky. A jaké je tajemství dokonale šťavnatého bůčku? S našimi tipy to nebude žádná věda.

Pokud jde o chuť a šťavnatost, je vepřový bůček vždy sázkou na jistotu. Je to maso bohatě mramorované tukem, který se během pomalého pečení rozpouští, díky čemuž je bůček chuťově lahodný, šťavnatý, křehký a rozplývá se na jazyku. Gró celého pokrmu je neodolatelná křupavá kůrka, která je v kontrastu s jemným masem opravdovým gurmánským zážitkem. 

Jak upéct šťavnatý bůček 

I když vepřový bůček vyžaduje delší tepelnou úpravu, samotná příprava je snadná a rychlá. Stačí bůček jednoduše okořenit, čímž vynikne jeho chuť, nebo ho v případě delšího času můžeme naložit do marinády – pro výraznější chuť a ještě větší křehkost masa. A jak na to? 

  1. Bůček omyjte, osušte papírovou utěrkou a kůži nařežte po celé ploše do mřížky, lépe se tak propeče. 
  2. Ze všech stran a do všech záhybů maso dobře osolte, opepřete a okmínujte (případně potřete marinádou). Vložte maso do pekáče kůží nahoru
  3. Podlijte trochou vody nebo vývaru. Můžete také přidat nakrájený česnek nebo cibuli
  4. Pekáček přiklopte víkem (nebo alobalem) a dejte péct do rozehřáté trouby na 170–180 °C po dobu asi 45 minut
  5. Po této době maso otočte kůží dolů a bůček pečte dalších 30 minut
  6. Snižte teplotu na 160 °C, opět otočte kůží nahoru a pokračujte dalších 30 minut v pečení. Během pečení průběžně podlévejte výpekem. 
  7. Na posledních 10–15 minut odklopte víko, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte na bůčku dopéct křupavou kůrku
  8. Po vytažení z trouby nechte maso před krájením alespoň 10–15 minut odpočinout

Šťavnatý bůček si můžete upéct také podle našeho podrobného videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky