Česká kuchyně: Uvařte tradiční vepřo-knedlo-zelo, za které sklidíte velkou chválu
Vepřo-knedlo-zelo je jedním z pilířů tradiční české kuchyně. Obsahuje dokonale nadýchané domácí knedlíky, které se podávají v kombinaci se šťavnatým vepřovým masem a sladkokyselým dušeným zelím.
Na tradičních výpečcích se zelím si můžete pochutnat k nedělnímu obědu, ale také při slavnostní příležitosti. Vepřovou pečínku si zamilujete pro šťavnatost a vůni po kmínu. Poradíme, jak snadno tento národní poklad připravit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit vepřo-knedlo-zelo
Připravit jednoduché vepřo-knedlo-zelo vyžaduje dostatek času, avšak odměnou bude pro celou rodinu dokonalý oběd.
Na tento pokrm budete potřebovat následující suroviny:
- Pekáč nejprve vytřete olejem a rozehřejte troubu na 180 °C.
- Oloupané cibule nakrájejte nadrobno a rovnoměrně rozprostřete na dno pekáče.
- Dále očistěte maso, které nakrájíte na větší kousky. Maso osolte, opepřete podle své chuti a rozložte do pekáče na cibuli.
- Dále maso posypte mletou paprikou a lehce zastříkněte sójovou omáčkou. Vše podlijte vodou tak, aby bylo maso ponořené.
- Pekáč přikryjte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte přibližně 60–90 minut, dokud se maso nezačne rozpadat. Přibližně po každých 20 minutách kontrolujte a podle potřeby podlévejte vodou. Asi 15 minut před koncem pečení zvyšte teplotu na 200 °C a odkryté maso pečte dozlatova.
- Dále připravte zelí, které lehce vymačkáte a pokud je třeba, překrojte ho na menší kusy. Zelí vložte do hrnce, posypte kmínem a osolte podle své chuti. Zelí podlijte trochou vody a pod pokličkou duste doměkka.
- Poté ho zaprašte hladkou moukou a znovu provařujte 15 minut.
- Zbylou cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na pánvi dosklovita. Cibuli zasypte trochou cukru, díky kterému lehce zkaramelizuje.
- Pečené maso podávejte tradičně s dušeným zelí a bramborovým knedlíkem.
Inspirujte se chutným receptem na víkendový oběd pro celou rodinu. Jako přílohu k lahodné pečínce a sladkokyselému zelí můžete uvařit houskový či bramborový knedlík. Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře, jak se vám pokrm povedl.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře