Jak vyčistit sporák? Přinášíme chytré tipy na rychlé a snadné odstranění nečistot
Zjistěte, jak efektivně a šetrně vyčistit sporák bez zbytečného drhnutí a námahy. Poradíme vám, jak na údržbu plynového, elektrického i sklokeramického sporáku s pomocí speciálních i domácích prostředků, na které přidáme několik tipů.
Zaschlé skvrny, mastnota a připáleniny - sporák je jedním z nejvíce namáhaných míst v kuchyni a snadno podlehne nečistotám. S několika chytrými triky, správnými prostředky a troškou prevence však můžete udržet sporák čistý bez námahy a zbytečného drhnutí. Důležité je přistupovat ke každému typu povrchu jinak a vybírat šetrné, ale účinné prostředky, které nepoškodí žádnou část spotřebiče.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snadno vyčistit sporák
Plynové, elektrické nebo sklokeramické varné desky vyžadují různé přístupy k čištění, ale čím dříve se skvrn zbavíte, tím méně práce s nimi budete mít. Udržovaný sporák je nejen hygienický, ale také déle vydrží a lépe vypadá.
- U plynového sporáku nejprve odstraňte rošty a hořáky, které nechte odmočit v horké vodě s trochou saponátu. Zatímco se mastnota uvolňuje, povrch sporáku očistěte vlhkým hadříkem, kterým odstraníte volné nečistoty. Zaschlé zbytky uvolníte pastou z jedlé sody a vody nebo speciálním přípravkem na čištění sporáků.
- Elektrické plotýnky čistěte opatrně, protože nesmí být příliš namáčeny. Nejprve je otřete navlhčeným hadříkem, který odstraní prach a volnou špínu. Pokud jsou znečištěné mastnotou, naneste směs octa a sody přímo na povrch a nechte působit. Následně použijte jemnou houbičku a nečistoty otřete.
- Sklokeramické varné desky jsou citlivé na poškrábání, a proto vyžadují jemnější přístup. Použijte měkký hadřík nebo houbičku. Většinu nečistot odstraníte prostředkem na sklokeramické povrchy nebo domácí směsí octa a vody. Zaschlou špínu je možné změkčit pomocí pasty z jedlé sody a vody, ale nepoužívejte drátěnky ani agresivní přípravky. Nakonec povrch vyleštěte suchou utěrkou.
- Jedlá soda, ocet, sůl, citrón a saponát tvoří základní výbavu každého, kdo se chce vyhnout agresivní chemii. Ocet rozpouští mastnotu a neutralizuje pachy, jedlá soda působí jako jemné abrazivo a citrón dezinfikuje. Použít je můžete jednotlivě i v kombinaci.
- Pravidelné otírání sporáku po každém použití zabrání usazování mastnoty a zbytků jídla. Používejte pokličky a odstraňujte nečistoty, dokud jsou čerstvé. Při delším vaření mějte po ruce hadřík, kterým hned setřete, co ukápne. Díky těmto malým návykům si ušetříte náročné čištění a váš sporák bude vypadat stále jako nový.
Mohlo by vás zajímat
Čistý sporák je vizitkou každé kuchyně, a přitom jeho údržba nemusí být složitá ani časově náročná. Ať už máte plynový, elektrický nebo sklokeramický typ sporáku, s uvedenými radami bude váš spotřebič vždy připraven na další kulinářské dobrodružství.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře