Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak snadno a rychle vydlabat cuketu? Odstraňte vnitřek cuket jednoduše
Zdroj: Toprecepty

Mladé cukety mají jemnou slupku, kterou není potřeba loupat, a uvnitř ještě nejsou pevná a velká semínka. Se staršími a přerostlými cuketami je to už jinak, slupka na nich bývá tuhá a také jejich vnitřek obsahuje semena, která je potřeba odstranit. Poradíme, jak to provést snadno a rychle.

Vnitřek cuket odstraňujte u starších a přerostlých cuket, mladé cukety ale používejte v celku. Vydlabané starší cukety spotřebujte podle potřeby - hodí se především na pikantní topinkové pomazánky a na cuketové zelí, ale můžete je dávat i do polévek nebo zpracovat na cuketovou sekanou

Kdy vydlabat vnitřek cuket

Mladší cukety mají hladkou a lesklou slupku, jejich vnitřek je chuťově jemný a hodí se k jídlu, proto ho zbytečně neodstraňujte. Výjimkou jsou některá oblíbená jídla např. plněné cuketové "lodičky". A starší cukety už mají uvnitř tuhá semena a měkký vnitřek, před použitím proto celou vnitřní část vydlabejte a slupku oloupejte. 

Jak vydlabat vnitřek cuket

Vnitřek cuket vydlabejte obdobně jako vnitřek patizonů nebo dýní hokkaido.

  1. Cukety na prkýnku opatrně rozkrojte ostrým nožem.
  2. Pevnou lžící vydlabejte jejich vnitřek, jde to velmi snadno a rychle.

Na co se hodí vydlabané cukety

Dále už cukety zpracujte podle potřeby. Můžete je nastrouhat a uvařit z nich zelí, pikantní pomazánku nebo třeba polévku. Bude z nich také výtečný cukeťák nebo skvělá cuketová buchta na plechu. Výborné jsou zapečené cuketové lodičky se sýrovou nebo jinou náplní - k plnění se více hodí mladší cukety než starší, použijete je i se slupkou.

Podívejte se také, jak připravit cuketovou pomazánku na topinky. K nastrouhané cuketě přidejte ještě další zeleninu, koření a také česnek. Cuketovou pomazánku snadno zavaříte na zimu, můžete ji používat nejen k mazání pečiva, především topinek, ale také pod maso nebo k těstovinám či na pizzu.

 

Komentáře

Další tipy a triky