Jak snadno a rychle vydlabat cuketu? Odstraňte vnitřek cuket jednoduše
Mladé cukety mají jemnou slupku, kterou není potřeba loupat, a uvnitř ještě nejsou pevná a velká semínka. Se staršími a přerostlými cuketami je to už jinak, slupka na nich bývá tuhá a také jejich vnitřek obsahuje semena, která je potřeba odstranit. Poradíme, jak to provést snadno a rychle.
Vnitřek cuket odstraňujte u starších a přerostlých cuket, mladé cukety ale používejte v celku. Vydlabané starší cukety spotřebujte podle potřeby - hodí se především na pikantní topinkové pomazánky a na cuketové zelí, ale můžete je dávat i do polévek nebo zpracovat na cuketovou sekanou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy vydlabat vnitřek cuket
Mladší cukety mají hladkou a lesklou slupku, jejich vnitřek je chuťově jemný a hodí se k jídlu, proto ho zbytečně neodstraňujte. Výjimkou jsou některá oblíbená jídla např. plněné cuketové "lodičky". A starší cukety už mají uvnitř tuhá semena a měkký vnitřek, před použitím proto celou vnitřní část vydlabejte a slupku oloupejte.
Jak vydlabat vnitřek cuket
Vnitřek cuket vydlabejte obdobně jako vnitřek patizonů nebo dýní hokkaido.
- Cukety na prkýnku opatrně rozkrojte ostrým nožem.
- Pevnou lžící vydlabejte jejich vnitřek, jde to velmi snadno a rychle.
Na co se hodí vydlabané cukety
Dále už cukety zpracujte podle potřeby. Můžete je nastrouhat a uvařit z nich zelí, pikantní pomazánku nebo třeba polévku. Bude z nich také výtečný cukeťák nebo skvělá cuketová buchta na plechu. Výborné jsou zapečené cuketové lodičky se sýrovou nebo jinou náplní - k plnění se více hodí mladší cukety než starší, použijete je i se slupkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře