Jak na perfektní kuřecí roládu jako podle MasterChefa? Šťavnatost zajistí máslo i správná náplň, třeba s vejci a houbami
13. 9. 2022 Vaření
Kuřecí roláda býval dříve korunou nedělního oběda, dnes si na ni málokdo troufne, ale je to škoda! Pořád jde o perfektní jemné a velmi šťavnaté jídlo, které si zaslouží být na svátečním stole. Ostatně, s roládou udělá dnes parádu v soutěži MasterChef Česko i jeden ze soutěžících. Víc už ale prozrazovat nebudeme, pojďte si s námi raději zavařit.
Masová roláda je nejlepší kuřecí
Masová roláda se nejčastěji připravuje z kuřecího masa. Může být samozřejmě i vepřová, krůtí nebo třeba hovězí. Za opravdovou delikatesu se ale považuje ta kuřecí, neboť maso z kuřete je krásně jemné, dietní a výborně se k němu hodí jakákoliv náplň. Základem kuřecí rolády je masový plát, tedy maso bez kostí. Před přípravou rolády je třeba kuře vykostit, což je asi nejobtížnější počin z celého procesu. Chcete-li si ale usnadnit práci, můžete použít rovnou plátky kuřecích prsou nebo stehen. Pokud se ale do toho chcete pustit se všem všudy, můžete zkusit vykostit kuře podle našeho video návodu:
Jak vykostit kuře
Jak vytvořit plát masa na roládu?
V případě, že máte již kuře vykostěné, máte je nejtěžší za sebou. Plátky masa je pak nutné naklepat, aby se roláda mohla důkladně propéct. Plát proto rozprostřete na prkýnko a zakryjte fólií. Maso naklepávejte opatrně, aby se nepotrhala kůže. Tu na kuřeti nechejte, aby se roláda opekla krásně dozlatova a na povrchu dokřupava. To je i jeden z důvodů, proč raději dělat roládu z celého kuřete místo samotných plátků masa. Ze zbylého skeletu si navíc můžete uvařit vynikající vývar.
Mohlo by vás zajímat
Chuti rolády prospěje máslo i hořčice
Maso je pak třeba důkladně osolit a opepřit. Šťavnatosti rolády prospěje, když maso pomažete trochou rozpuštěného másla, navíc bude mít roláda mnohem jemnější a lahodnější chuť. Máte-li naopak rádi pikantnější chutě, můžete plát masa potřít i hořčicí. Na maso se dále doporučuje položit plátky šunky nebo slaniny. Nejenže to vylepší chuť a maso bude šťavnatější a nevysuší se, navíc ale vyrovnáte případně nerovnosti, které při vytváření plátu a jeho naklepávání pravděpodobně vzniknou.
Ta nejlepší náplň do rolády
Kuřecí roládu lze naplnit téměř čímkoliv vás napadne. K naplnění se hodí směs ochuceného mletého masa, vynikající jsou rovněž sýry. Zkusit můžete třeba kombinaci mozzarelly, slaniny a sušených rajčátek nebo třeba hermelínu, šunky a brusinek. Použít se dá i klasická žemlová nádivka, jako se dávají do celého kuřete. S ní je sice nádivka vynikající, ale její příprava vám zabere i trochu víc času.
Chcete-li zvolit něco méně náročného, velmi oblíbené jsou vaječné náplně z osmažených vajíček, které se dají vylepšit různými druhy zeleniny. Hodí se třeba na proužky nakrájené papriky, hrášek, cibule ale i kořenová zelenina podušená na másle. Na dochucení přidejte ještě bylinky (pažitku, petrželku nebo bazalku). Nyní na vrcholu houbařské sezony můžete použít i vajíčka v kombinaci s houbami podušenými s cibulkou.
Kuřecí prsíčka zamotejte dospod
Připravenou náplň nenatírejte na maso v příliš silné vrstvě. Plát masa z kuřete není tak velký a pokud byste dali náplně hodně, bylo by obtížné roládu zarolovat. Při rolování zkuste, aby kuřecí prsíčka byla schována uvnitř. Jsou totiž rychleji hotová a delším pečením se snadno vysuší. Proto je lepší, když je zakrývají stehna. Hotovou roládu nakonec obmotejte pevně kuchyňským provázkem, aby se vám během pečení nerozpadla. Nebojte se provázek dostatečně utáhnout.
Důležité je roládu pevně svázat
Pak roládu dejte do pekáčku vymazaného máslem a i na povrchu roládu potřete máslem, což prospěje šťavnatosti. Pokud se bojíte, že vám nebude vše držet při sobě, můžete roládu zpočátku zabalit do alobalu a rozbalit ji až na závěr, aby se opekla i na povrchu. Roládu zpočátku pečte při teplotě 190 °C asi hodinu, hodinu a čtvrt.
Doba pečení závisí na velikosti kuřete. Během pečení nezapomeňte roládu podlévat vývarem nebo vodou a pak vypečenou šťávou. Na konci zvyšte teplotu nebo klidně dejte roládu i pod gril, aby se kůžička krásně vypekla dokřupava. Výpek z rolády nakonec zahustěte jíškou a můžete podávat. Ideální přílohou jsou vařené brambory, hodí se ale i bramborová kaše nebo rýže.
Náš tip: Pokud byste rádi kuřecí roládu vyzkoušeli, můžete to udělat podle našeho ověřeného receptu.
Zdroje informací:
Voyo.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Znáte Havelské posvícení? Sestavte si s námi v říjnu sváteční posvícenské menu od snídaně až po večeři
Havelské posvícení je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela. Označuje se často jako výroční pouť, ale na rozdíl od pouti je posvícení událost… Číst více
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty
Určitě není vhodné vzít obyčejný krátký kuchyňský nůž, takový postup by byl už od začátku odsouzen k neúspěchu. Vyzkoušejte raději osvědčené postupy,… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
Čas Velikonoc je spojený s různými tradicemi a je… Číst více
7 nejlepších receptů na úpravu kachny: Máte nejraději prsa jako minutku, kachnu pomalu pečenou nebo konfitovanou?
Možností na úpravu kachního masa je mnoho. Můžeme péct zvlášť prsa jako minutku, konfitovat stehna nebo upéct celou kachnu plněnou nádivkou nebo… Číst více
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Je šťavnatá, plná bylin, másla a vajíček a… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Na Čarodějnice se jedly makové koláče a mrváň, ale žádné maso. Proč?
Pálení čarodějnic je zvykem, který si připomínáme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hell’s Kitchen Česko se chystá na obrazovky Novy: Vítěz dostane dva a půl milionu korun a práci u Kašpárka, říká producent
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kuře z jednoho pekáčku: Večeře skoro bez práce ve třech různých variacích. Zvládnete to levou zadní!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 6 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 7 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 11 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 12 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Sýrové rolády bývaly kdysi hitem všech oslav. Ale oblíbené jsou stále a takhle snadno se připravují
2 způsoby, jak vykostit kuřecí maso: Máme pro vás návod, se kterým to zvládnete snadno
Jak svázat maso, aby drželo požadovaný tvar? Poradíme a vysvětlíme postup