Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na perfektní kuřecí roládu jako podle MasterChefa? Šťavnatost zajistí máslo i správná náplň, třeba s vejci a houbami
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Kuřecí roláda býval dříve korunou nedělního oběda, dnes si na ni málokdo troufne, ale je to škoda! Pořád jde o perfektní jemné a velmi šťavnaté jídlo, které si zaslouží být na svátečním stole. Ostatně, s roládou udělá dnes parádu v soutěži MasterChef Česko i jeden ze soutěžících. Víc už ale prozrazovat nebudeme, pojďte si s námi raději zavařit.

Masová roláda je nejlepší kuřecí

Masová roláda se nejčastěji připravuje z kuřecího masa. Může být samozřejmě i vepřová, krůtí nebo třeba hovězí. Za opravdovou delikatesu se ale považuje ta kuřecí, neboť maso z kuřete je krásně jemné, dietní a výborně se k němu hodí jakákoliv náplň. Základem kuřecí rolády je masový plát, tedy maso bez kostí. Před přípravou rolády je třeba kuře vykostit, což je asi nejobtížnější počin z celého procesu. Chcete-li si ale usnadnit práci, můžete použít rovnou plátky kuřecích prsou nebo stehen. Pokud se ale do toho chcete pustit se všem všudy, můžete zkusit vykostit kuře podle našeho video návodu:

Jak vykostit kuře

Jak vytvořit plát masa na roládu?

V případě, že máte již kuře vykostěné, máte je nejtěžší za sebou. Plátky masa je pak nutné naklepat, aby se roláda mohla důkladně propéct. Plát proto rozprostřete na prkýnko a zakryjte fólií. Maso naklepávejte opatrně, aby se nepotrhala kůže. Tu na kuřeti nechejte, aby se roláda opekla krásně dozlatova a na povrchu dokřupava. To je i jeden z důvodů, proč raději dělat roládu z celého kuřete místo samotných plátků masa. Ze zbylého skeletu si navíc můžete uvařit vynikající vývar

Chuti rolády prospěje máslo i hořčice

Maso je pak třeba důkladně osolit a opepřit. Šťavnatosti rolády prospěje, když maso pomažete trochou rozpuštěného másla, navíc bude mít roláda mnohem jemnější a lahodnější chuť. Máte-li naopak rádi pikantnější chutě, můžete plát masa potřít i hořčicí. Na maso se dále doporučuje položit plátky šunky nebo slaniny. Nejenže to vylepší chuť a maso bude šťavnatější a nevysuší se, navíc ale vyrovnáte případně nerovnosti, které při vytváření plátu a jeho naklepávání pravděpodobně vzniknou.

Ta nejlepší náplň do rolády

Kuřecí roládu lze naplnit téměř čímkoliv vás napadne. K naplnění se hodí směs ochuceného mletého masa, vynikající jsou rovněž sýry. Zkusit můžete třeba kombinaci mozzarelly, slaniny a sušených rajčátek nebo třeba hermelínu, šunky a brusinek. Použít se dá i klasická žemlová nádivka, jako se dávají do celého kuřete. S ní je sice nádivka vynikající, ale její příprava vám zabere i trochu víc času.

Chcete-li zvolit něco méně náročného, velmi oblíbené jsou vaječné náplně z osmažených vajíček, které se dají vylepšit různými druhy zeleniny. Hodí se třeba na proužky nakrájené papriky, hrášek, cibule ale i kořenová zelenina podušená na másle. Na dochucení přidejte ještě bylinky (pažitku, petrželku nebo bazalku). Nyní na vrcholu houbařské sezony můžete použít i vajíčka v kombinaci s houbami podušenými s cibulkou.

[articlesBox:]

Kuřecí prsíčka zamotejte dospod

Připravenou náplň nenatírejte na maso v příliš silné vrstvě. Plát masa z kuřete není tak velký a pokud byste dali náplně hodně, bylo by obtížné roládu zarolovat. Při rolování zkuste, aby kuřecí prsíčka byla schována uvnitř. Jsou totiž rychleji hotová a delším pečením se snadno vysuší. Proto je lepší, když je zakrývají stehna. Hotovou roládu nakonec obmotejte pevně kuchyňským provázkem, aby se vám během pečení nerozpadla. Nebojte se provázek dostatečně utáhnout.

Důležité je roládu pevně svázat

Pak roládu dejte do pekáčku vymazaného máslem a i na povrchu roládu potřete máslem, což prospěje šťavnatosti. Pokud se bojíte, že vám nebude vše držet při sobě, můžete roládu zpočátku zabalit do alobalu a rozbalit ji až na závěr, aby se opekla i na povrchu. Roládu zpočátku pečte při teplotě 190 °C asi hodinu, hodinu a čtvrt.

Doba pečení závisí na velikosti kuřete. Během pečení nezapomeňte roládu podlévat vývarem nebo vodou a pak vypečenou šťávou. Na konci zvyšte teplotu nebo klidně dejte roládu i pod gril, aby se kůžička krásně vypekla dokřupava. Výpek z rolády nakonec zahustěte jíškou a můžete podávat. Ideální přílohou jsou vařené brambory, hodí se ale i bramborová kaše nebo rýže.  

Náš tip: Pokud byste rádi kuřecí roládu vyzkoušeli, můžete to udělat podle našeho ověřeného receptu.

Zdroje informací: 
Voyo.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Vánoce

Vánoce

S vánočními oslavami je spojeno množství místních či národních zvyklostí a tradic. Bývá zvykem stavět jesličky neboli betlémy, zdobit vánoční stromek… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více