Jak vymazat formu na pečení? Známe snadný postup pro každý váš moučník
Ať už se pustíme do pečení perníku, bábovky či buchty, vymazání formy je nezbytným krokem k tomu, aby se nám moučník podařil vyjmout a zabránili jsme tak přichycení těsta k formě. Usnadníme si i následné čištění formy.
Příprava pečicí formy by měla být prvním krokem v přípravě moučníku, aby nám připravené těsto příliš dlouho nestálo na lince. Oproti použití pečicího papíru zachováme vymazáním tvar moučníku, což využijeme především u složitějších tvarů forem na bábovku. Nabízí se hned několik způsobů, jak a čím formy vymazat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vymazat formu na pečení
Vymazání formy nám zabere malou chvilku, přitom se postará o to, aby celé naše upečené sladké nebo slané dílo nepřišlo vniveč. Čím a jak formu vymazat?
- Máslo: Nejčastější způsob vymazání formy je použití másla, které zabraňuje přichycení a zároveň se hodí pro většinu těst. Máslo roztíráme nejlépe konečky prstů po celé vnitřní ploše včetně okrajů formy. Poté formu vysypeme hrubou či polohrubou moukou nebo strouhankou, která dodává křupavější kůrku a hodí se i na bábovky. Přebytečnou mouku nebo strouhanku vysypeme z formy.
- Sádlo: Sádlo se hodí především při pečení slaného pečiva, protože má svou specifickou vůni. Zvládne vyšší teploty pečení a vytváří křupavější kůrku. Dříve se však v tradičních českých receptech používalo hojně i při sladkém pečení. Postupujeme stejně jako při vymazávání máslem.
- Olej nebo olejový sprej: Tato metoda je rychlá a snadná. Olej roztíráme nejlépe pomocí silikonového štětečku po celé vnitřní ploše formy a po okrajích. Olejový sprej jen jednoduše nastříkáme.
Tip: Silikonové formy před pečením ničím nevymazáváme. Nezapomeňme, že tyto formy nepatří do myček na nádobí - odmastily by se a těsto by se k nim lepilo.
Upečte si vynikající babiččinu třenou bábovku, která je vláčná a voní citrónovou kůrou. Důkladné vymazání a vysypání formy rozhodně nevynechte. S přípravou bábovky vám pomůže videonávod:
Komentáře