Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyrobit domácí kefír? S tibetskou kefírovou houbičkou je to opravdu jednoduché
Zdroj: Iva Trhoňová

Kefír je fermentovaný nápoj z mléka, vyrobený pomocí kefírových kultur. Určitě ho ochutnal každý z nás, a mnozí si jej oblíbili natolik, že se k němu rádi vracejí. Udělat si doma svůj vlastní kefír mnoho práce nedá.

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který doma můžeme vyrobit několika způsoby. Mléko zkvasíme buď zakoupenou kvasnou kulturou, nebo k tomu použijeme trochu dobrého koupeného kefíru, či populární tibetskou kefírovou houbu.

Jak udělat domácí kefír z kefírových houbiček

Pomocí tibetské kefírové houby to je snadné, budete pak mít v lednici kefíru stále dostatek. Zkvašené mléko je lehčeji stravitelné, kefír je prospěšný lidem všech věkových kategorií.

  1. Jedna polévková lžíce zdravých kefírových houbiček zkvasí za 24 hodin půl litru mléka.
  2. Houbičky v zavařovací sklenici zalijte studeným mlékem, lehce zakryjte talířkem a nechte pracovat v teple místnosti. Během dne můžete (a nemusíte) obsah láhve promíchat.
  3. Pokud kefír zraje delší dobu, bude také výborný, jen hustší a znatelně kyselejší.
  4. Potřebujete-li jeho výrobu zpomalit, uložte sklenici s mlékem a houbičkami hned po zalití do lednice, kde se bude kefír v chladu tvořit několik dní.
  5. Hotový kefír je hustý, kyselkavý a lehce perlivý. Scedíme ho přes plastový cedník.
  6. Kde houbičky získat? Běžně se dají koupit na internetu nebo o ně poprosíte kamarádku či sousedku, která jich má přebytek.

Pár důležitých rad k domácímu kefíru

Jak vidíte, péče o kefírové houbičky je jednoduchá. Ještě pro vás máme několik rad:

  • Zdravá kefírová zrna vypadají jako maličké měkké růžičky květáku a mléko s nimi zkvasí přirozenou cestou. Chutná jim mléko čerstvé i trvanlivé, jen to odtučněné jim nedávejte.
  • Hotový scezený kefír můžeme hned spotřebovat nebo ho uložit do lednice na později. V pohodě tam vydrží několik dnů, ale i tam dál pracuje a zraje, stává se více kyselejším a jeho trvanlivost není neomezená.
  • Kefírové houbičky z cedníku neoplachujeme (tím by se z povrchu spláchla také část mléčných bakterií), ale hned je vložíme do čisté sklenice a zalijeme mlékem.
  • Máte-li pocit, že přeci jen houby opláchnout musíte, udělejte to trochou mléka, ne vodou.
  • Hotový domácí kefír má mnoho různých způsobů využití.

Jeden z mýtů o kefírových houbách

Závěrem jedna důležitá, léty opravdu prověřená rada pro zájemce o "kefírování".

  • Téměř v každém článku o kefírových houbičkách můžete číst důrazné varování, že kefíráci nesmí přijít do styku s žádným kovem. Není to pravda. Pokud použijete nádobí z nerezu (klasickou polévkovou lžíci, hustý nerezový cedník), tibetské houbě se bude dařit skvěle.

Podívejte, jak se dá váš domácí kefír využít jako základ výborného a rychle připraveného moučníku:

Komentáře

Další tipy a triky