Nakrouhané a prosolené zelí necháváme odležet. Někdy pustí příliš šťávy, kterou můžeme dále využít při vaření
Kvašené zelí je velkou pochoutkou, kterou si můžeme připravit i v domácích podmínkách. Zelí nejprve musíme nakrouhat a posolené nechat odpočinout. Při pěchování do sklenic nebo jiných vhodných nádob nám často zůstane trochu zelové šťávy.
Bylo by škoda ji vylít, protože se dá ještě dobře využít. Můžeme si připravit např. zelové "kostky" které přidáváme do polévek - buď ke konci vaření, nebo až na talíři při podávání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zelové kostky
Cenná tekutina, která je plná vitamínů, takto nepřijde nazmar. Postup je velmi snadný:
- Do kostkovače na led nalijeme zbytek zelové vody a necháme zmrazit.
- Po zmražení kostky vyklepeme a uložíme do mikrotenových sáčků. Budou se hodit např. do koprové polévky.
- Zelovou šťávu můžeme zmrazit i ve větších dávkách např. v kelímkách od jogurtu. V tom případě ji přidáváme během vaření zeleninových polévek.
- Stejným způsobem můžeme postupovat i při využití zbylé šťávy z domácího kvašeného zelí (už hotového). Šťávu pak přidáváme do jídel, kterým prospěje okyselení.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře