Fazolová gulášová polévka

magdalenka Kuchař: magdalenka

Polévky 17 názorů

Suroviny

250 g suchých fazolí
500 g hovězího maso z krku nebo glejovka hovězí
2 cibule
olej
červená mletá paprika
pepř černý
česnek
paprikový protlak
sůl
1 paprika zelená
rajče (pokud máme)
feferonka
voda
Masox kostka nebo tekuté polévkové koření Maggi, kdo používá
kysaná smetana
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Fazuľu deň dopredu umyjeme a namočíme. Dáme variť.

  2. Cibule pokrájame nadrobno a dobre dlho smažíme na masti, príp. oleji.

  3. Zasypeme mletou paprikou, pridáme mäso pokrájané na kocky, obraciame až zbelie, osolíme, okoreníme, pretlačíme cesnak. Podlievame trochou horúcej vody a dusíme do mäkka.

  4. Pokrájame a pridáme papriku a ošúpanú paradajku, feferónku - kto rád štipľavé. Keď je mäso aj fazuľa skoro úplne uvarené, zmiešame dokopy, dolejeme vodou na požadovanú hustotu, prevaríme, dochutíme. Moja mamka dochucovala aj majoránkou, ja nie.

  5. Zvlášť si uvaríme domáce široké rezance - nudle, alebo obyčajné halušky (múka, vajce, voda), ktoré pridávame do tanierov pri podávaní.

Poznámka

Servírujeme s kopčekom kyslej smotany.

Sýta polievka, poteší hlavne v zime.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 323 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fazolová gulášová polévka

  • casino casino

    sikulka7:
    Jj, svatá pravda...
    Roky jsem pekl podobně...
    Nyní dělávám "Papriky pečené, k dalšímu užití určené" :-)
    https://www.toprecepty.cz/recept/40146-papriky-pec...

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    HankaPu: Paprikový krém se dá vyrobit jednoduše i doma - upečeme papriky na 180 st.C až zhnědnou,
    spálí se. Hned, ještě horké dáme do igelitového pytlíku zapařit, aby se daly loupat. Oloupeme, rozmixujeme s olivovým olejem, solí a pepřem ( kdo chce, přidá chilli ) a dáme do skleniček. V lednici dost dlouho vydrží. Určitě se dá i sterilizovat, já to nikdy nestihla, hned mi to snědli.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    sikulka7: napsala jsi to moc hezky:-*moje babička je už skoro 40 let v nebi ale pořád na ni s láskou vzpomínám i na její skvělá jednoduchá jídla....

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    sikulka7: Nedá mi to, abych ještě pro vás něco nepřipsala. Mě učila vařit babička, které by dnes bylo už přes sto let. Byla, jak se říkávalo, akurátní.Vařila zásadně z čerstvých surovin a žádné náhražky. Když přišel do Čech boom margarinů, Ramy atd., řekla mi - margarínů jsem se najedla dost za války a už ho nikdy nevezmu do huby. Mastila sádlem a máslem. Poslední roky života prožila u mě, naučila mě spoustu kuchařských fíglů, tak jak to naše babičky uměly. Dodne ji slýchávám, když si nevím rady, jak říkávala
    dej tam to, či ono a na moji otázku kolik, odpověděla asi tolik. Žádná dochucovadla nikdy nepoužívala a přesto vařila skvělá a lahodná jídla. Chybí mi.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    magdalenka: Já vím, nechtěla jsem se vás dotknout. Jen je mi líto lidí, kteří všude nacpou dochucovadla a masoxy, potom vše chutná stejně a vytratí se jim ta původní, skvělá chuť pokrmu.Nehledě na ta éčka
    a pod. A tu vaši polévku si určitě uvařím !!! Bodík ode mne už máte.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    sikulka7: pisem, ze maggi a masox prida, kto pouziva. Ja sa im vyhybam tiez.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Fazole a jakékoliv pokrmy z nich máme rádi. Tenhle recept se mi moc líbil, než jsem při čtení narazila na masox a maggi . Zklamalo mě to, ale přesto tu polévku uvařím, samozřejmě bez masoxu. Lidi, česká kuchyně je vyhlášená, má spoustu skvělých receptů rozmanitých chutí. Zkuste vařit bez dochucovadel, masoxů a maggi ! Objevíte nečekané vůně a chutě, které vám přebíjejí ta dochucovadla a potom chutná vše stejně .:-O

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    :-Onevšimla som si tento recept,ale už je uložený:-)Krásne fotky a verím že bude dobrá:-p:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Elizka, fotka od teba poteší vždy. Dúfam, že aj chutilo.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Magdalenko, díky za tip na dobrou polévku. Vařila jsem ji přesně podle tebe, jen tu paprikovou pastu jsem neměla, takže bez ní. Posílám fotky.
    Hani, myslím, že se u nás jmenuje Harissa.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Hanička, je to pomletá červená paprika so soľou,(plus nejaké to konzervačné éčko) určite niečo podobné existuje aj u vás. Má to intenzívnejšiu paprikovú chuť, keď to dávam do jedál.

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Magdalenko, čím by se dal nahradit ten paprikový protlak, nevím kde ho seženu. dík:-D

    Odpovědět

  • maris maris

    Už ji vidím v PH, +:yes::-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Dík za záujem, včera si ju manžel dával v reštaurácii, tak som si spomenula, že som ju nevarila 100 rokov...;-)

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

Předchozí 1 2

Tématické fráze: gulasova polevka gulášová polévka s fazolemi fazolova polevka s paprikou fazolova gulašovka gulášová polévka s fazolema fazolovogulasova polevka dietní gulášová polévka gulášová pasta fazolová pasta gulášová polévka s s fazolemi fazolová polévka fazolová polévka od babičky gulasova polevka recept hovězí polévka s fazolemi polevka fazolova na paprice fazolová polévka s na paprice domace nudle gulasova fazolová polévka na paprice golášová fazolová polévka