Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidla jsou ovocnou zavařeninou, která se od ostatních liší tím, že je zahuštěná jen odpařenou tekutinou a nebývá přislazovaná, pracuje se jen s cukrem obsaženým v ovoci. To je významný benefit tam, kde potřebujeme snižovat množství zkonzumovaného cukru.

Povidla využijeme nejen jako pomazánku na pečivo, ale hlavně jako náplň do koláčů, buchet nebo knedlíků. Nejznámější povidla jsou švestková, ale výborná jsou i povidla hrušková, jablečná, borůvková a jiná. Aby povidla netekla, měli bychom je zahustit.

Jak zahustit povidla

Řídká povidla z moučníků vytékají a připalují se. Na zahuštění máte několik možností.

  • Z povidel na mírném ohni odpaříte vodu až do potřebné hustoty. Musíte dát pozor na připálení a nechat je pak zchladnout.
  • Povidla výborně zahustí i ochutí nastrouhaný perník. Koupit můžete už přímo strouhaný, nebo ho z kusu pečiva nastrouhejte a prosejte. Perníkovou strouhanku přidávejte postupně podle toho, jak nasává tekutinu.
  • Podobnou službu vám udělají i rozmělněné dětské nebo cukrářské piškoty. Hodí se do světlých povidel, ve kterých by perník ovlivnil barvu.
  • Povidla můžete dochutit citrónovou šťávou i kůrou, rumem, skořicí apod.

Povidlovou náplní můžete plnit třeba kynuté knedlíky, kterým se přezdívá blbouni, nebo rychlé šátečky z těsta, které nepotřebuje kynout. Inspirujte se naším videoreceptem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky