Pečená švestková povidla s badyánem a skořicí

MiskaM Kuchařka: MiskaM

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny Cca 8 sklenic Zavařeniny 4 názory

Suroviny

6 kg švestek
4 lžíce třtinového cukru
4 svitky skořice
4 hvězdičky badyánu
2 lžičky kyseliny citrónové
podle chuti med
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozložíme rovnoměrně na plech. Posypeme cukrem, přidáme badyán, skořici.

  2. Předehřejeme troubu spodní i horní ohřev na 180°C, plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do změknutí švestek asi hodinu. Švestky brzy pustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat.

  3. Po hodině vypneme troubu a vyndáme plech. Skořici s badyánem vybereme a vyhodíme. Švestky se šťávou přendáme do nádoby, ve které je ponorným mixérem rozmixujeme. Dále vmícháme kyselinu citronovou a nakonec můžeme podle chuti přidat med.

  4. Zavařovací sklenice, do kterých budeme dávat povidla, ještě buď v horké vodě vypláchneme, nebo je můžeme vydezinfikovat alkoholem - vodka nebo slivovice. Víčka a sklenice osušíme a naplníme je až po okraj povidly. Sklenice zavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Poznámka

Já měla od známého plno švestek, které už byly docela měkké a chtěly zužitkovat. Tak mě napadla povidla, i když by se max. hodily na slivovici :D

Kdo chce, může ještě sklenice s povidly zavařit.

Inspirace: https://fresh.iprima.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená švestková povidla s badyánem a skořicí

  • casino casino

    "Pečená švestková povidla..."
    :-K
    Marie Svarcova:
    To myslíte vážně?:-O
    Ledaže, a nyní nechci být impertinentní, ledaže byste byla, promiňte, barvoslepá... ;-):-K

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes: nejlepší povidla, také je peču <3:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Musí být moc dobré a vynikající.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    MiskaM: Pěkný recept, :yes: také "peču" povidla v troubě, ale s méně kořením. Dávám jen skořici a tlučený prosátý hřebíček (jen malinko) a pokud jsou švestky hodně sladké, tak jen málo cukru nebo i žádný. Mám ráda přírodnější chuť. Svářím - peču - hodně nahusto. Sklenice neotáčím, ale na povrch před uzavřením naliji trochu rumu. Pak rychle a pevně sklenici zavřu. Pokud mi ve sklenici zůstanou ještě nespotřebovaná povidla, tak je také na povrchu pro jistotu zaliji malým množtvím rumu. ;-):-D Tyto tvoje povidla budou také asi moc dobrá a hodně voňavá! ;-):-8:-K:-K

    Odpovědět