Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstování zeleniny ve skleníku nebo fóliovníku je výhodné a zábavné. Zelenina je chráněná před nepříznivým počasím a skvěle se jí daří. Jednou z výhod je, že plodová zelenina není vystavena deštivému počasí, proto je méně ohrožená houbovými chorobami. Důležité je také správně provádět zálivku.

Zelenina, kterou pěstujeme ve skleníku nebo fóliovníku, je s vláhou zcela závislá na nás. Na volných záhonech nám pomáhá deštivé počasí, ale uvnitř s ničím takovým nemůžeme počítat. Přitom vláha je jednou z nejdůležitějších podmínek správného růstu a plození.

Jak zalévat zeleninu v krytém prostoru

Pro začínající pěstitele máme několik důležitých tipů:

  1. Vezměte v úvahu počasí: Čím je větší vedro, tím se vláha rychleji odpařuje, to samé platí i naopak.
  2. Co se chystáte zalévat: Zvažte, jestli se jedná o čerstvě vysazené sazenice nebo třeba o rostliny nasazující na plody, tomu přizpůsobte zálivku.
  3. Odstátá voda: K zálivce je ideální odstátá voda, nejlépe dešťová. Naopak ledová voda z hadice, která se dostane na rozehřáté rostliny, může způsobit teplotní šok.
  4. Ranní zálivka: Když rostliny zalijete ráno, listy brzy oschnou a mezi rostlinami se nehromadí zvýšená vlhkost. Je to jedna z cest, jak předcházet houbovým chorobám.
  5. Zálivka ke kořenům: Každé rostlině vyhovuje něco trochu jiného. Rajčata a okurky zalévejte zásadně ke kořenům, abyste předešli houbovým chorobám. Ke kořenům zalévejte také salát, který má sklon k zahnívání hlávek.
  6. Vyvarujte se přemokření půdy: Zelenina sice potřebuje dostatek vláhy, přitom ale nesnáší přemokření, proto je důležité najít tu správnou míru.
  7. Kapková závlaha: Jedná se o skvělou možnost, jak dostat vodu ke kořenům, ale přitom nezamočit rostliny. 

Tipy pro zdravé rostliny

Půda by měla být mírně vlhká - vhodné není přemokření, ale ani vyschlá zemina.

  • Rostliny potřebují dostatečný vzdušný prostor, vláha se pak přiměřeně odpařuje. Výsadba by neměla být přehuštěná.
  • Větrání je podstatné, jen v dobře větraném skleníku se rostlinám daří.
  • Stínění má svůj význam během horkých dnů, pomáhá snižovat odpařování vláhy a zbytečnému přehřívání zeleniny.

Nalaďte se na brzkou úrodu plodové zeleniny s následujícím videoreceptem:

Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Zahrádkář - červen 2021

 

Komentáře

Další tipy a triky