Kdy okopávat a kypřit půdu? Začínající pěstitelé někdy při péči o zahradu chybují
Zahrada je osetá a osázená, ale to k dobré úrodě nestačí. Zeleninu je potřeba zalévat, dopřát jí dostatek živin, záhony odplevelovat a také kypřit a okopávat. Začínajícím pěstitelům poradíme, kdy je kypření nejvhodnější a také nejméně namáhavé.
Správné kypření zelenině prospívá - vláha a živiny se lépe dostávají ke kořenům, navíc při rozrušování půdy podkopneme i malý plevel, a ten nemá šanci narůstat do větších rozměrů. Největší nevýhodou této činnosti je pracnost, z toho důvodu je vhodné osazovat a osévat jen takovou plochu, o jakou se zvládneme starat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy a jak okopávat půdu
Správné načasování a výběr vhodných nástrojů usnadní práci. Máme pro vás několik tipů:
- Nejvhodnější čas pro kypření je brzy po dešti nebo po zálivce, když je půda již trochu oschlá a nelepí se na nářadí. Tehdy se nejlépe zpracovává, okopáním předejdeme vytvoření půdního škraloupu.
- Důležitý je výběr vhodného nástroje. Každému vyhovuje něco trochu jiného. Někdo raději pracuje s pořádnou motykou, jiný dá přednost lehčímu nástroji, plečce nebo trojzubci. Jak zelenina narůstá, je někdy potřeba změnit nástroj. Při výběru záleží i na naší síle.
- Zvolené nářadí musí být dostatečně ostré, v opačném případě se zbytečně "nadřeme".
- Po deštích lze před kypřením záhony mezi řádky přihnojit. Použít je možné minerální nebo organická hnojiva, včetně kompostu.
- Vyplatí se záhony okopávat pravidelně, ideálně jednou za týden až dva, pak se nám bude lépe dařit udržovat je čisté a bez plevelů.
- Péče o těžší půdy je pracnější, kypření je potřeba provádět hlouběji a častěji, naopak lehké a písčité půdy kypříme jen mělce a méně často.
- Když je horko a sucho, kypříme jen povrchově, abychom nepodporovali vysychání půdy.
Ke kypření patří také pletí
Kypření jde lépe, když je půda vlhká. Víte ale, jak je to s plevely?
- Pokud svítí slunce a menším plevelům jen podkopneme kořínky, můžeme je nechat ležet, nejspíš uschnou.
- Když je ale půda vlhká a navíc očekáváme déšť, raději plevel pečlivě vysbíráme, jinak snadno znovu zakoření.
- Odplevelování jde nejsnáze po dešti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je důležité okopávat
Při okopávání jsme opatrní, abychom nepoškodili kořeny rostlin:
- Okopávka prospívá především okopaninám - některým košťálovinám, bramborám a také řepě. K bramborám a košťálovinám přihrnujeme zeminu, výjimkou jsou kedlubny, které musí růst nad zemí.
- Okopáváme mrkev a petržel, keříčkové fazole a papriky.
- Opatrně okopáváme česnek a cibuli, abychom nepoškodili podzemní části.
- K rajčatům při okopávce půdu mírně přihrnujeme.
- Tykve a okurky koření mělce, proto musí být okopávka opatrná, později se rostliny rozrostou, listy pokryjí půdu a okopávku omezíme.
- Při okopávání pórku, který se vysazuje do brázdiček, přihrnujeme mírně zeminu, aby se prodloužila chutná světlá část.
- Zeminu přihrnujeme také ke kukuřici.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co místo okopávání
Zajímavou alternativou je mulčování. Přírodní mulč dáváme na nakypřený a odplevelený záhon, povrch záhonu pak bude pomaleji vysychat a také opětovné zarůstání plevely bude jen minimální.
Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Zahrádkář - červen 2019, str. 44
Komentáře