Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy okopávat a kypřit půdu? Začínající pěstitelé někdy při péči o zahradu chybují
Zdroj: Pixabay, Congerdesign

Zahrada je osetá a osázená, ale to k dobré úrodě nestačí. Zeleninu je potřeba zalévat, dopřát jí dostatek živin, záhony odplevelovat a také kypřit a okopávat. Začínajícím pěstitelům poradíme, kdy je kypření nejvhodnější a také nejméně namáhavé.

Správné kypření zelenině prospívá - vláha a živiny se lépe dostávají ke kořenům, navíc při rozrušování půdy podkopneme i malý plevel, a ten nemá šanci narůstat do větších rozměrů. Největší nevýhodou této činnosti je pracnost, z toho důvodu je vhodné osazovat a osévat jen takovou plochu, o jakou se zvládneme starat.

Kdy a jak okopávat půdu

Správné načasování a výběr vhodných nástrojů usnadní práci. Máme pro vás několik tipů:

  • Nejvhodnější  čas pro kypření je brzy po dešti nebo po zálivce, když je půda již trochu oschlá a nelepí se na nářadí. Tehdy se nejlépe zpracovává, okopáním předejdeme vytvoření půdního škraloupu.
  • Důležitý je výběr vhodného nástroje. Každému vyhovuje něco trochu jiného. Někdo raději pracuje s pořádnou motykou, jiný dá přednost lehčímu nástroji, plečce nebo trojzubci. Jak zelenina narůstá, je někdy potřeba změnit nástroj. Při výběru záleží i na naší síle. 
  • Zvolené nářadí musí být dostatečně ostré, v opačném případě se zbytečně "nadřeme".
  • Po deštích lze před kypřením záhony mezi řádky přihnojit. Použít je možné minerální nebo organická hnojiva, včetně kompostu.  
  • Vyplatí se záhony okopávat pravidelně, ideálně jednou za týden až dva, pak se nám bude lépe dařit udržovat je čisté a bez plevelů.
  • Péče o těžší půdy je pracnější, kypření je potřeba provádět hlouběji a častěji, naopak lehké a písčité půdy kypříme jen mělce a méně často.
  • Když je horko a sucho, kypříme jen povrchově, abychom nepodporovali vysychání půdy.

Ke kypření patří také pletí

Kypření jde lépe, když je půda vlhká. Víte ale, jak je to s plevely?

  • Pokud svítí slunce a menším plevelům jen podkopneme kořínky, můžeme je nechat ležet, nejspíš uschnou.
  • Když je ale půda vlhká a navíc očekáváme déšť, raději plevel pečlivě vysbíráme, jinak snadno znovu zakoření.
  • Odplevelování jde nejsnáze po dešti.

Co je důležité okopávat

Při okopávání jsme opatrní, abychom nepoškodili kořeny rostlin:

Co místo okopávání

Zajímavou alternativou je mulčování. Přírodní mulč dáváme na nakypřený a odplevelený záhon, povrch záhonu pak bude pomaleji vysychat a také opětovné zarůstání plevely bude jen minimální.

Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Zahrádkář - červen 2019, str. 44

Komentáře

Další tipy a triky