Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata jsou oblíbenou plodovou zeleninou našich zahrad, jejich pěstování není obtížné, ale je potřeba vědět, jak na to. Pěstitelé obvykle mají menší množství rostlin, o které se pečlivě starají, aby měli pěknou úrodu chutných a dobře vyzrálých plodů. Jedním z úkolů je odstraňování spodních listů, s postupem vám poradíme.

Nejčastěji pěstujeme rajčata tyčková a péče o ně má některá specifika. Tato rajčata výborně prospívají u opor, bez nich by to ani nešlo. Pěstujeme je obvykle jen na jeden výhon a všechny boční výhony pravidelně (cca jednou za týden) vylamujeme. V průběhu léta zaštípneme i hlavní výhon, protože z dalších narůstajících květů by již rajčata nestihla do prvních mrazíků dozrát. 

Proč trhat listy rajčat

Pro trhání spodních listů máme především dva důvody:

  1. Prevence chorob: Spodní listy pomaleji osychají, postupně začínají žloutnout a mohou se stát zdrojem šíření houbových chorob. Když si všimneme, že mají horší kvalitu, odstraníme je.
  2. Lepší dozrávání plodů: Odstranění zahušťujících listů umožní v průběhu léta lepší dozrávání plodů, slunce k nim bude mít snazší přístup.

Kdy trhat listy rajčat

S otrháváním spodních listů nespěcháme a obvykle začneme tehdy, když vidíme, že je to potřeba.

  • Listy jsou pro rostlinu důležité (fotosyntéza) a jsou její součástí. Neodstraňujeme je zbytečně a předčasně, rajčata by pak byla méně chutná.
  • Když během léta vidíme, že spodní listy žloutnou a zasychají, odstraníme je, jinak by se mohly stát zdrojem onemocnění rostlin.
  • Listy odstraňujeme postupně podle potřeby. Pokud jsou porosty příliš husté a po zalévání jen pomalu osychají, odstraníme spodní husté olistění. K rostlinám a plodům se pak dostane více světla.
  • S odstraňováním listů začínáme teprve tehdy, když rajčata začínají červenat a poté je odstraňujeme v průběhu druhé poloviny léta až do začátku podzimu.
  • Než přikročíme k likvidaci spodních listů, měla by mít rostlina dostatek listů ve vyšších patrech, jinak po zákroku bude živořit.
  • K razantnějšímu odstranění listů (odlistění) přikročíme jen tehdy, když rostliny vykazují napadení houbovými chorobami. Získáme tak větší šanci, že plody ještě v pořádku dozrají.

Těšíte se už na novou úrodu? Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit chutný rajčatový salát. Čerstvá rajčata, která získala barvu na slunci, chutnají báječně. Stačí je nakrájet, přidat k nim nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pár kapek oleje a salát je hotový. Kdo chce, přidá mletý pepř.

 

Komentáře

Další tipy a triky