Kdy loupat cukety? Záleží nejen na jejich stáří, ale i na způsobu použití v kuchyni
Cukety jsou báječnou letní zeleninou, kterou snadno vypěstujeme a pak také jednoduše zpracujeme v kuchyni. Cuketa je na využití univerzální zelenina, dá se z ní chutně vařit nebo péct, a to naslano i nasladko. Jen ta slupka a někdy i tuhá semínka nám její přípravu komplikují. Začátečníkům poradíme, kdy je vhodné cuketu loupat.
Nejchutnější a nejlépe použitelné jsou mladé cukety. Když plody sklízíme pravidelně a tehdy, dokud nestihnou přerůst do větších rozměrů, je jejich příprava k jídlu snadná a rychlá. Mladé cukety se hodí do mnoha chutných jídel, slaných i sladkých. Se staršími cuketami už je to náročnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy loupat cukety
Pro začínající pěstitele cuket máme několik tipů:
- Dokud jsou cukety mladé a jemné, je obvykle jejich loupání zbytečné. Slupky mladých cuket jsou měkké a uvnitř plodů zatím nejsou tuhá semínka. Pokrmy z mladých neoloupaných cuket mají příjemnou strukturu a také barevnost.
- Přerostlé starší cukety oloupejte. Jejich slupka je tvrdá a stejně tak i semena. Neoloupaná starší cuketa má hrubší strukturu a tuhá semínka v jídle nechutnají dobře.
- Loupání mladých cuket má smysl, pokud to vyžaduje recept.
- Stejně tak je oloupání vhodné při přípravě jídel pro malé děti.
- Mladé cukety oloupejte i tehdy, když předpokládáte použití chemických postřiků při jejich pěstování. Při domácím pěstování ale víte, jak jste se o zeleninu starali.
- Opatrní buďte při konzumaci starších a málo zalévaných cuket, případná výrazná hořkost a štiplavost plodů může signalizovat přítomnost toxických látek - kukurbitacinů, které jsou nevhodné pro naše zdraví.
- Tip: Ochutnali jste už žlutě zbarvené cukety? Vypadají krásně nejen na záhonech, ale také v moučnících, kterým dodávají krásnou barvu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře