Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

7 nejlepších receptů z brokolice. Jak si s touto zeleninou poradit v kuchyni, abychom si na ní pochutnali
Top recepty

O brokolici je známo, jak je zdravá. Jenže ne vždy si s ní v kuchyni víme rady. Přitom se dá použít do mnoha chutných jídel včetně brokolicové polévky, která patří mezi nejoblíbenější. Inspiraci k tomu, co dobrého z brokolice uvařit, najdeme v našem receptáři.

Brokolice podle oblíbených receptů

Brokolici používáme podobně jako květák. Je vhodná do zeleninových a luštěninových polévek. Hodí se k zapékání, do placiček a karbanátků, je výborná ke zdobení pizzy a jiných slaných koláčů. Můžeme ji krátce povařit v páře a podávat se sýrovou omáčkou a těstovinami.

  1. Brokolicová polévka
  2. Sýrové placičky s pórkem a brokolicí
  3. Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
  4. Brokolice v sýrové omáčce
  5. Brokolice s houbami
  6. Listové šátečky s brokolicí
  7. Quiche se špenátem a brokolicí

1. místo

Brokolicová polévka je jednoduchá na přípravu, hravě ji zvládne začátečník. Brokolici s česnekem nejprve podusíme na tuku, poté povaříme s vývarem a společně rozmixujeme. Doplníme smetanou a dochutíme. Výborná je s opečeným toastem nebo lžičkou parmazánu.

2. místo

Jemně nakrájený pórek a růžičky brokolice nejprve blanšírujeme ve vroucí vodě. Po vychladnutí smícháme se strouhaným sýrem, smaženou cibulkou a vajíčkem. Doplníme ostatní suroviny a tvoříme placičky, které usmažíme do zlatova. Dobře chutnají teplé i studené.

3. místo

Brambory a brokolici nejprve předvaříme. Kuřecí maso, ochucené grilovacím kořením a česnekem, krátce osmažíme. Potom vše vrstvíme do zapékací misky společně se sýrem. Zalijeme smetanou a upečeme v troubě. Ke konci pečení pokrm ještě posypeme sýrem

4. místo

Další dobrotou je brokolice připravená v sýrové omáčce. Na tuku osmahneme cibulku a přidáme brokolici. Nakrájený sýr necháme rozpustit s mlékem nebo smetanou a ochutíme. Brokolici a omáčku podáváme společně s vařenými těstovinami.

5. místo

Na zapékaná jídla je brokolice velmi vhodná. Podle našeho receptu podusíme houby a zvlášť cibulku s brokolicí. K brokolici přidáme česnek. Poté brokolici i houby navrstvíme do pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme palačinkovým těstem. Zapečeme v troubě.

6. místo

Rozválené listové těsto nakrájíme na čtverce a naplníme náplní, kterou jsme si připravili z předvařené brokolice a sýru. Šátečky po naplnění potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky a upečeme dozlatova. Pokrm je, díky použití listového těsta, rychlý a snadný na přípravu.

7. místo

Těsto na slaný francouzský koláč podle našeho receptu připravíme ze špaldové mouky, másla a vajíčka. Po odpočinutí ho vložíme do formy. Poté naplníme předvařenou brokolicí a špenátem. Nakonec vše pokryjeme směsí smetany, vajec a sýru. Podáváme ještě teplý.

Jak zpracovat brokolici?

Brokolice je velmi ceněná - obsahuje mnoho látek, důležitých pro naše zdraví. Proč je pro nás prospěšná, na co všechno se dá využít a jak ji nejlépe uchovat bez zbytečných ztrát - v tom nám poradí následující článek:

Brokolici si často koupíme v akci a potřebujeme ji co nejdříve zpracovat, dokud je krásně svěží. Při plánování, co z ní uvaříme, můžeme sáhnout i po receptech na využití květáku - použití je velmi podobné. A brokolici, kterou bychom nestihli spotřebovat, jednoduše zmrazíme pro pozdější použití.
Tento tip je užitečný  (3x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Novinka!

Naše kuchařky

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům