O brokolici je známo, jak je zdravá. Jenže ne vždy si s ní v kuchyni víme rady. Přitom se dá použít do mnoha chutných jídel včetně brokolicové polévky, která patří mezi nejoblíbenější. Inspiraci k tomu, co dobrého z brokolice uvařit, najdeme v našem receptáři.
Brokolice podle oblíbených receptů
Brokolici používáme podobně jako květák. Je vhodná do zeleninových a luštěninových polévek. Hodí se k zapékání, do placiček a karbanátků, je výborná ke zdobení pizzy a jiných slaných koláčů. Můžeme ji krátce povařit v páře a podávat se sýrovou omáčkou a těstovinami.
Brokolicová polévka je jednoduchá na přípravu, hravě ji zvládne začátečník. Brokolici s česnekem nejprve podusíme na tuku, poté povaříme s vývarem a společně rozmixujeme. Doplníme smetanou a dochutíme. Výborná je s opečeným toastem nebo lžičkou parmazánu.
Jemně nakrájený pórek a růžičky brokolice nejprve blanšírujeme ve vroucí vodě. Po vychladnutí smícháme se strouhaným sýrem, smaženou cibulkou a vajíčkem. Doplníme ostatní suroviny a tvoříme placičky, které usmažíme do zlatova. Dobře chutnají teplé i studené.
Brambory a brokolici nejprve předvaříme. Kuřecí maso, ochucené grilovacím kořením a česnekem, krátce osmažíme. Potom vše vrstvíme do zapékací misky společně se sýrem. Zalijeme smetanou a upečeme v troubě. Ke konci pečení pokrm ještě posypeme sýrem.
Další dobrotou je brokolice připravená v sýrové omáčce. Na tuku osmahneme cibulku a přidáme brokolici. Nakrájený sýr necháme rozpustit s mlékem nebo smetanou a ochutíme. Brokolici a omáčku podáváme společně s vařenými těstovinami.
Na zapékaná jídla je brokolice velmi vhodná. Podle našeho receptu podusíme houby a zvlášť cibulku s brokolicí. K brokolici přidáme česnek. Poté brokolici i houby navrstvíme do pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme palačinkovým těstem. Zapečeme v troubě.
Rozválené listové těsto nakrájíme na čtverce a naplníme náplní, kterou jsme si připravili z předvařené brokolice a sýru. Šátečky po naplnění potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky a upečeme dozlatova. Pokrm je, díky použití listového těsta, rychlý a snadný na přípravu.
Těsto na slaný francouzský koláčpodle našeho receptu připravíme ze špaldové mouky, másla a vajíčka. Po odpočinutí ho vložíme do formy. Poté naplníme předvařenou brokolicí a špenátem. Nakonec vše pokryjeme směsí smetany, vajec a sýru. Podáváme ještě teplý.
Jak zpracovat brokolici?
Brokolice je velmi ceněná - obsahuje mnoho látek, důležitých pro naše zdraví. Proč je pro nás prospěšná, na co všechno se dá využít a jak ji nejlépe uchovat bez zbytečných ztrát - v tom nám poradí následující článek:
Brokolici si často koupíme v akci a potřebujeme ji co nejdříve zpracovat, dokud je krásně svěží. Při plánování, co z ní uvaříme, můžeme sáhnout i po receptech na využití květáku - použití je velmi podobné. A brokolici, kterou bychom nestihli spotřebovat, jednoduše zmrazíme pro pozdější použití.
Komentáře