Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené nebo pečené řízky patří do repertoáru každé hospodyňky. Je to výborná česká klasika, nejčastěji z kuřecího nebo vepřového masa. I když je příprava snadná, ne vždy docílíme šťavnatých řízků s křupavou strouhankovou krustou.

Tenký plátek masa obalený v trojobalu a usmažený dozlatova je oblíbenou pochoutkou. K řízkům nesmí chybět ani bramborová kaše, hranolky nebo tradiční bramborový salát. V čem však spočívá tajemství jejich šťavnatosti? Mnohdy je to právě správné načasování solení, u kterého se kuchaři málokdy shodnou, protože každý má svůj oblíbený postup. 

Kdy nejlépe solit řízky 

K dokonalým řízkům patří rovnoměrné ochucení, a to solí, čerstvě mletým pepřem a česnekem. Množství záleží na naší chuti, obecně však platí "tak akorát". A kdy je správné načasování?

  • Řízky je nejlepší solit těsně před obalováním a smažením. Osolíme je rovnoměrně a dostatečně z obou stran. 
  • Kdybychom řízky solili příliš dopředu, sůl by z nich začala vytahovat vodu, čímž by byly po usmažení sušší a trojobal by hůře přilnul na vlhké maso. 
  • Mnozí kuchaři také přidávají špetku soli do rozšlehaných vajec
  • Po nasolení řízků ihned obalujeme buď v trojobalu, nebo v oblíbeném těstíčku
  • Poté řízky smažíme v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Přebytečný tuk odsajeme papírovou utěrkou. 

Tip: Pokud jsou řízky po usmažení málo slané, je nejlepší je dosolit ihned po vytažení z horkého oleje, jen tak se může sůl do trojobalu ještě vstřebat. 

Zkuste si usmažit křehoučké kuřecí řízky marinované v jogurtu, díky kterému jsou ještě více šťavnatější. S přípravou pomůže náš podrobný videonávod.

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli