Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč hokkaido: Vykouzlete si podzimní křehký moučník jako z pohádky
Zdroj: pixabay

Příprava koláče nemusí být vždy tou nejrychlejší záležitostí. Když si chceme pečení opravdu užít, můžeme z něj udělat rituál a kromě báječného koláče si dopřát i chvilku pro sebe. Koláč hokkaido je k takovému zastavení jako stvořený.

Nemusíte se obávat, s tímto receptem nestrávíte v kuchyni dlouhé hodiny. Křehké těsto, které drží dýňovou náplň, je jednoduché a nenáročné na přípravu. Navíc je korpus tak univerzální, že na něj nemusíte použít jen dýňovou náplň.

Jak na koláč z dýně hokkaido

  • Nejprve si připravte křehké těsto, které necháte odpočinout. Budete na něj potřebovat 225 g hladké mouky, 135 g změklého másla, 1 špetku soli, 1,5 lžičky kypřicího prášku, 1 vejce a 2 lžíce cukru.
  • Mezitím, co máte těsto v lednici, si nachystáte dýňovou náplň. Na tu použijete 400 g dýně hokkaido, 250 g husté kysané smetany, cukr (nebo med), 1 citron (šťávu a kůru), 1 vanilkový pudink a asi 100 ml smetany.
  • Na závěr můžete koláč ozdobit rozinkami nebo různými oříšky, a to například kešu, pekanovými či sladkými mandlemi. Právě zde je prostor pro vlastní fantazii.

Jednoduchý postup na koláč hokkaido

Koláč je určen pro formu o průměru 28 cm. V závěru článku najdete videonávod, který vám pomůže s jeho přípravou.

  1. Ze všech uvedených surovin na koláč hokkaido vypracujte v míse hladké těsto a nechte ho asi 30 minut odpočinout.
  2. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto rozválejte na plát, vložte ho do koláčové formy a propíchejte vidličkou.
  3. V předehřáté troubě těsto předpečte asi 10 minut.
  4. Připravte si náplň - do mísy dejte uvařenou a rozmixovanou dýni, přidejte ostatní přísady a vše důkladně promíchejte.
  5. Směs nalijte na předpečený korpus, posypte rozinkami a nasekanými kešu oříšky.
  6. Koláč vraťte do trouby a pečte dalších přibližně 30 minut dozlatova.
 

Až budete koláč servírovat, můžete ho ještě jemně ozdobit různými sirupy, a to například datlovým, javorovým nebo čekankovým. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli