Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašené zelí je nejen chutné, ale také zdravé. Když se podaří, tak je to velká dobrota. Můžeme si ho dopřávat syrové a výborně chutná i tepelně upravené, třeba s knedlíkem a kouskem masa. Na výrobu kysaného zelí nám stačí jen minimum surovin. Podstatné je mít kvalitní zelí a také sůl, které je potřeba dát tak akorát.

Na kvašení použijte pěkné hlávky pozdního zelí, které je pevné a po vykvašení není změklé a blátivé. Vrchní oschlé a poškozené nebo špinavé listy odstraňte, stejně tak vykrojte tuhé košťály a zbývající část nakrouhejte. K tomu se výborně hodí mechanické struhadlo, které se k tomuto účelu prodává, nebo stolní elektrické struhadlo (robot), na kterém jde strouhání dobře, ale zdlouhavěji. Jestli struhadlo nemáte, vystačíte si jen s ostrým velkým nožem.

Tip: Pokud si chcete postup usnadnit, kupte si zelí, které už je nakrouhané. Dovezete si ho domů ve velkém igelitovém sáčku a dál už budete postupovat podle osvědčeného receptu.

Kolik soli na 1 kg zelí

Nakrouhané zelí je potřeba promíchat s nakrájenou cibulí, posolit a okmínovat. Na 1 kg očištěného zelí dejte 10–20 g soli. Osolené zelí dobře promíchejte a nechte asi půl hodiny odpočívat. Během té doby zelí trochu změkne a začne pouštět šťávu, pěchování do sudu pak půjde snáze. 

Tip: Můžete se řídit přesným rozpisem surovin z našeho úvodního videoreceptu na kysané zelí do sudu.

Příprava zelí do sudu

Při pěchování zelí do sudu postupujte pomalu, vždy přidejte jen asi 2–3 hrsti zelí a důkladně je upěchujte. Nakonec povrch zelí přikryjte a nezapomeňte je dobře zatížit, zelí musí být ponořené a nesmí "plavat". Pak už zelí nechte odpočívat na teplém místě, během týdne by měl proběhnout proces kvašení, poté již můžete zelí přemístit do chladna. 

Při ochutnávání dbejte na čistotu. Pomůcky k zatížení je potřeba při každém odběru dobře opláchnout a zelí pak opět správně uzavřít.

Pokud máte ještě další rady a doporučení, budeme rádi, když nám je napíšete pod článek.                                                                                                                                                  

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli