Křenová omáčka: Vyzkoušejte recept na opomenutou klasiku, která podpoří a zahřeje
V chladném období roku přijde vhod smetanová omáčka s křenem, která zaujme jemnou texturou a příjemně pikantní chutí. V kombinaci s knedlíkem a kouskem voňavého uzeného rozhodně neuděláte chybu. S pomocí videonávodu a několika praktických tipů ji připravíte raz dva.
V našem desateru na téma křen se mimo jiné dozvíte, že "pravidelná konzumace křenu může posílit imunitní systém, zlepšit trávení a pomoci tělu bojovat proti různým infekcím". A právě proto se vyplatí zařadit křen do jídelníčku a posílit tak vaši odolnost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebujete na křenovou omáčku
Jak můžete vidět v rychlém videonávodu na křenovou omáčku, její příprava není nijak složitá a zvládnete ji i tehdy, pokud omáčky běžně nevaříte. Není náročná ani na suroviny. Postačí vám 2 lžíce strouhaného křenu (nebo Krenex), 200 g smetany na vaření a 1 hrnek mléka. Na zahuštění omáčky použijte 2 lžíce hladké mouky. Na ochucení vystačíte se solí a podle chuti s octem a cukrem.
Jak jednoduše připravit křenovou omáčku
Vyzkoušejte rychlou a snadnou přípravu křenové omáčky.
- Do vroucího osoleného mléka přilijte smetanu, ve které jste si předem rozmíchali hladkou mouku. Podívejte se na tipy, jak na to, aby se smetanová omáčka nesrazila.
- Za stálého míchání krátce povařte, aby omáčka zhoustla.
- Potom ji podle chuti mírně okyselte, oslaďte a případně ještě dosolte. Dejte pozor, aby se chutě nepřebíjely.
- Nakonec do ní vmíchejte nastrouhaný křen nebo Krenex a nechte jen krátce prohřát. Delším vařením vytrácí křen své aroma.
- Podávejte s houskovým knedlíkem a vařeným či uzeným masem.
Pokud máte křenu dostatek a chcete si jeho zásobu uchovat, podívejte se na tip, jak křen zavařit, nebo si z něj vyrobit Krenex. Zavařený křen vydrží a vy si můžete užívat jeho benefity i chuť po celý rok. Přejeme pevné zdraví a dobrou chuť.
Komentáře