Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V chladném období roku přijde vhod smetanová omáčka s křenem, která zaujme jemnou texturou a příjemně pikantní chutí. V kombinaci s knedlíkem a kouskem voňavého uzeného rozhodně neuděláte chybu. S pomocí videonávodu a několika praktických tipů ji připravíte raz dva.

V našem desateru na téma křen se mimo jiné dozvíte, že "pravidelná konzumace křenu může posílit imunitní systém, zlepšit trávení a pomoci tělu bojovat proti různým infekcím". A právě proto se vyplatí zařadit křen do jídelníčku a posílit tak vaši odolnost.

Co potřebujete na křenovou omáčku

Jak můžete vidět v rychlém videonávodu na křenovou omáčku, její příprava není nijak složitá a zvládnete ji i tehdy, pokud omáčky běžně nevaříte. Není náročná ani na suroviny. Postačí vám 2 lžíce strouhaného křenu (nebo Krenex), 200 g smetany na vaření a 1 hrnek mléka. Na zahuštění omáčky použijte 2 lžíce hladké mouky. Na ochucení vystačíte se solí a podle chuti s octem a cukrem.

Jak jednoduše připravit křenovou omáčku

Vyzkoušejte rychlou a snadnou přípravu křenové omáčky.

  1. Do vroucího osoleného mléka přilijte smetanu, ve které jste si předem rozmíchali hladkou mouku. Podívejte se na tipy, jak na to, aby se smetanová omáčka nesrazila.
  2. Za stálého míchání krátce povařte, aby omáčka zhoustla.
  3. Potom ji podle chuti mírně okyselte, oslaďte a případně ještě dosolte. Dejte pozor, aby se chutě nepřebíjely.
  4. Nakonec do ní vmíchejte nastrouhaný křen nebo Krenex a nechte jen krátce prohřát. Delším vařením vytrácí křen své aroma.
  5. Podávejte s houskovým knedlíkem a vařeným či uzeným masem.

Pokud máte křenu dostatek a chcete si jeho zásobu uchovat, podívejte se na tip, jak křen zavařit, nebo si z něj vyrobit Krenex. Zavařený křen vydrží a vy si můžete užívat jeho benefity i chuť po celý rok. Přejeme pevné zdraví a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky