Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aby vám bylo teplo: Vsaďte na 15 potravin, jež vás zahřejí i v té největší zimě
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Můžete zapálit oheň v krbu, zapnout topení nebo si obléct tlustý pletený svetr a zima vám určitě nebude. Ohřát se ovšem můžete i pomocí některých jídel. Jsou totiž potraviny, které vás po konzumaci zahřejí během chladných dnů zevnitř a fungují tak trochu jako vnitřní kamínka.

Zázvor

Plátky zázvoru zalité horkou vodou a oslazené medem výborně dokážou zbavit nachlazení, ale i vyhnat z těla zimu. Zázvor totiž stimuluje činnost oběhové soustavy a podporuje pocení. Z vylouhovaného zázvoru je možné připravit i obklady a v teplém nálevu si báječně zahřejete zmrzlé nohy.

Chilli papričky

V tropických zemích se pikantní jídla jedí, aby nedošlo k přehřátí organizmu. Chilli papričky totiž vyvolávají pocení, jímž se ochlazujeme. K pocení ale dochází následkem zahřátí, což papričky umějí výborně. Umožňuje to kapsaicin, jež obsahují. Tato látka způsobuje nejen to, že máte pocit, že vám z pusy vyšlehne plamen, ale prokrví celé tělo. Navíc umí povzbudit k pohybu a zlepšit imunitu.

Pohanka

Ne nadarmo jedli naši předkové v zimě pohankovou kaši. Má totiž výrazné prohřívací účinky. Díky obsahu zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, pomáhá při nachlazení. Z pohankových slupek se šijí také polštářky, které je možné nahřát, výborně pak pomáhají na bolavé klouby, svaly i břicho.

Černý čaj

O zahřívacích účincích černého čaje věděli již kdysi dávno čínští lékaři. Podle nich totiž černý čaj, jak uvádí web Theteahaus.com, patří mezi tzv. jangové potraviny, které ohřívají, neboť jang je symbolizován ohněm. Výhodou je, že také povzbudí. Pokud do něj přilijete trochu alkoholu, zahřeje vás ještě víc a rychleji. Jen pozor, aby toho rumu v něm nebylo víc než čaje.

Kaštany

Vůně pečených kaštanů patří k předvánočním trhům stejně jako vůně svařáku. A co jiného tak dobře zahřeje prokřehlé ruce, než kornout naplněný horkými plody? Kromě toho jsou bohaté na antioxidanty i vlákninu a hlavně obsahují málo kalorií, což v zimě, kdy se víc přecpáváme, oceníme.

Med

Med je ideálním sladidlem do mnoha posilujících nápojů na zahřátí. Čaj s medem a citronem zahřeje i toho největšího zmrzlíka. Med vyniká rovněž svými antibakteriálními schopnostmi a zlepšuje imunitu. Jen pozor, když medem sladíte horký nápoj, počkejte až trochu vychladne, měl by mít pod 40 °C. Jinak přijdete o mnoho z minerálů a vitaminů v něm obsažených.  

Skořice

V kombinaci s kurkumou má výborné zahřívací účinky, což dokazuje v oblíbeném horkém mléčném nápoji zvaném Golden milk neboli Zlaté mléko. Navíc posiluje obranyschopnost organizmu, takže i když trochu promrznete, žádné nachlazení si na vás nepřijde.

Přepuštěné máslo ghí

V zimě tak nějak všeobecně dáváme přednost tučnějším pokrmům. Zkuste ale místo oleje použít na vaření či smažení přepuštěné máslo ghí. Kromě toho, že se nepřepaluje, je výborným zdrojem kyseliny máselné, kterou náš organizmus přeměňuje na energii. Díky němu se přirozeně zahřejeme, je dobré ho přidávat do pokrmů jako hřejivou složku. Čajová lžička ghí rozmíchaná v teplém mléce vám pak dodá dostatek energie, i když jste ztuhlí zimou.

Křen

Křen vás báječně „protáhne“, když máte ucpaný nos a pokud je hodně štiplavý při jeho konzumaci se pořádně opotíte. Kromě toho obecně pomáhá př nachlazení a ještě zlepšuje krevní oběh, což prokřehlému tělu také prospěje.

Čočka

Výborně vás zahřeje hlavně polévka z červené čočky, hlavně když ji ochutíte zahřívacími druhy koření, jako je zázvor nebo chilli papričky. Čočka je ovšem i dokonalou zimní zeleninou a surovinou na vaření. Poskytuje nám dostatek bílkovin a také vlákniny. Zjistilo se, že díky ní čočka podle stránek Goodtherapy.org může zlepšovat náladu a předcházet depresivním stavům, které na nás v zimních měsících občas doléhají.

Červené víno

Snad žádný jiný nápoj vás nezahřeje tak dobře jako svařené víno. Už jen jeho vůně vám pomůže zapomenout, že se klepete zimou, a díky němu vás budou bavit procházky i v podzimních plískanicích. Velký podíl má na tom i skořice v něm obsažená, ale samozřejmě hlavně víno. Už jen po jednom doušku se vám krásně rozlije teplo po celém těle a navíc si horkým hrnkem ohřejete ruce.

Káva

Kromě toho, že káva báječně povzbudí, když na vás padá dřímota, stejně jako čaj vás zahřeje. A je dokonce jedno, zda si ji dáte teplou či studenou. Jak se píše na portálu Abc11.com, kofein v ní obsažený totiž urychluje metabolismus a zvyšuje tak i tělesnou teplotu.

Římský kmín

Dodává chuť mnoha pokrmům arabské, indické nebo mexické kuchyně. Vyniká zajímavou zemitou kořeněnou a lehce pikantní chutí a hřejivým aromatem.

Česnek

Mnoho jídel by se bez něj neobešla nebo by aspoň neměla tu správnou chuť. Česnek ovšem i zlepšuje trávení a vyniká antivirovými, antibakteriálními a antimikrobiálními vlastnostmi, které dokážou posílit náš imunitní systém. A to v době, kdy nám hrozí prochladnutí, určitě oceníme. 

Pórek

Přemýšlíte, jaká polévka vás nejlépe zahřeje? Tak zkuste pórkovou. Pórek má zahřívací schopnosti stejně jako cibule. A ještě se může chlubit výraznými protizánětlivými účinky.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více