Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

KVÍZ: Mochyně peruánská je zajímavá rostlina, ceněná pro lahodné žlutooranžové plody
Zdroj: Eva Skoumalová

Mochyně peruánská patří mezi teplomilné rostliny, kterým se daří na slunci, ale přitom potřebují dostatek živin a také vláhy. Malé oranžové bobulky jsou ukryté v lampioncích, které postupně usychají, což signalizuje, že v nich umístěné plody dozrávají a sládnou.

Mochyně peruánská se pěstuje v některých ohledech podobně jako rajčata, nicméně ji bereme jen jako zajímavý doplněk zahrady. Na rozdíl od jiné plodové zeleniny jsou její plody poměrně malé, nicméně jejich chuť je příjemně sladkokyselá. Velikost i chuť se liší podle konkrétních odrůd. Co by nás před pěstováním mochyně mělo zajímat, je časnost sklizně, protože u pozdně dozrávajících odrůd bychom se plodů ani nemuseli dočkat.

Mochyně peruánská v kuchyni

Koncem léta a začátkem podzimu přináší mochyně obvykle bohatou nadílku plodů. Ty se mohou jíst čerstvé, ale dají se i konzervovat. Čerstvé plody jsou zajímavou ozdobou dezertů i dortů, můžeme je přidávat do salátů nebo koktejlů. Jednoduché možnosti konzervace jsou sušení a mražení. Pokud sklízíme velkou úrodu, můžeme plody mochyně zpracovat i na lahodnou marmeládu, která vzhledem i chutí připomíná meruňkovou

Mochyně peruánská na zahradě

Pěstování mochyně se dá jednoduše přirovnat k pěstování keříčkových rajčat. Růst mochyně je bujný a plodnost vysoká.

  • Semínka v domácích podmínkách vyséváme obvykle už v březnu, aby do května stihly vyrůst rostliny k přesázení na zahradu. Na zahradu je dáváme v druhé polovině května, když již nehrozí nebezpečí mrazíků.
  • Mochyně potřebuje výživnou půdu, dopřejeme jí dostatek kompostu a v průběhu léta i přihnojování. Zálivku vyžadují především rostliny pěstované v nádobách. Zavlažování je nutné, ale přemokření není ku prospěchu.
  • V chladnějších oblastech je vhodnější pěstování ve skleníku nebo fóliovníku, v teplejších mochyně můžeme mít na volném záhoně nebo v nádobách. Rostliny pěstované v nádobách můžeme při ochlazení přenést na chráněné stanoviště.
  • Rostlinám obvykle prospívá vylamování některých bočních výhonů, aby zbytečně nevytvářely příliš velké porosty a mohly se věnovat uzrávání plodů.
  • Plody mochyně dozrávají od srpna do září, později už je obvykle zničí přicházející mrazíky.
  • Zajímavou a skvělou odrůdou je mochyně ananasová, která dosahuje menšího vzrůstu a není ji potřeba vylamovat. Bohatá sklizeň chutných plodů začíná poměrně brzy. Lampionky se zralými plody padají na zem v okolí rostlin, stačí je pouze posbírat.
  • Mochyně má ráda teplo, z toho plyne, že ji v našich podmínkách pěstujeme jako jednoletku - ochlazení její životní cyklus přeruší. 

Semínka mochyně peruánské

Semeno si můžeme koupit, ale pokud už mochyni pěstujeme, snadno semínka z jejich plodů získáme. Semínka jsou velmi drobná, k dalšímu pěstování jsou vhodná pouze semena z dobře vyzrálých plodů. Vnitřek plodů vyjmeme a semínka opatrně promyjeme na hustém cedníku. Po okapání je osušíme na tácku nebo talíři, který jsme vyložili papírovou utěrkou

Tip: Tam, kde mochyni pěstujeme, často popadají na zem zralé plody se semínky. V následujícím roce v okolí nejspíš najdeme nové samovolně vzešlé rostlinky, které stačí přepíchat na vhodné místo.

Můžete si s námi projít krátký kvíz na téma mochyně. Tuto zajímavou rostlinku vám na zahradu můžeme směle doporučit. Její pěstování je poměrně snadné a úrodnost vysoká.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli