Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Parta kamarádů a silvestrovský večírek u vás doma: Jak a čím všechny pohostit
Zdroj: Pixabay-adreaegger

Mnoho lidí tráví Silvestra na horách nebo v nějakém restauračním zařízení. Pro party dobrých přátel ale bývá běžné (a levnější) pořádat oslavy v domácnostech. Pro hostitele nastává otázka, jak a čím přátele pohostit.

Parta se sejde u některého z hostitelů, podělí se o pohoštění a při společné zábavě oslaví konec roku i začátek nového. Pokud los padne na nás, snažíme se být vzornými, ale zároveň praktickými a racionálními hostiteli.

Jaké pohoštění připravit na Silvestra

Připravíme jídla z teplé i studené kuchyně, aby hosté měli na výběr.

  • Většinu pokrmů bude tvořit nabídka ze studené kuchyně, ale nějaký teplý pokrm může večírek zahájit i ukončit.
  • Na úvod můžeme podat některý z gulášů. Připravíme ho předem, protože mu prospěje odležení.
  • Také řízky nebo pečené kuřecí paličky lze připravit předem a udržovat v teple.
  • tatarskému bifteku jen připravíme čerstvé topinky.

Švédský stůl nadchne každého

Pak už může následovat švédský stůl s různými masovými nebo sýrovými roládami, tence krájenou uzeninou, kousky sýrů, krájenou paštikou, tlačenkou a jinými dobrotami. K tomu patří nezbytná na kousky krájená zelenina nebo výběr salátů (bramborový, těstovinový, zeleninové). Stůl doplní pečivo a nějaké drobnosti k zobání např. krekry, tyčky a olivy.

Každý něco donese na společnou tabuli

Zvykem mezi přáteli bývá nějaké pohoštění přinést, aby veškerá starost nebyla jen na hostiteli. Jako hostitel donesené pohoštění samozřejmě přidáme k ostatnímu. Ideální je předem se dohodnout, co donést, ale chybu neuděláme s ovocem, zeleninou a drobnostmi na "zobání".

Pestrá nabídka ovoce a nápojů

Málokdo bude mít po Vánocích chuť na sladké, ale pestrá nabídka ovoce nebo jeden moučník jistě uspokojí i velmi mlsné jazýčky.

Postaráme se také o nápoje. Kromě vody, minerálek nebo limonád se na silvestrovskou oslavu hodí pivo, víno červené i bílé, různé míchané nápoje i lihoviny, aby hosté měli na výběr.

Horká polévka o půlnoci

Kolem půlnoci obvykle servírujeme horkou polévku. Nejčastěji to bývá luštěninová, ovarová, pikantní zelňačka nebo česnečka. Polévku můžeme připravit den předem a jen ohřát. Někomu možná bude potřeba připravit vyprošťovák.

Složité pro začátečníky bývá odhadnout množství jídla i nápojů, většinou se to naučíme až se zkušenostmi. Ale obecně je lépe, když něco zbyde, než nemít o půlnoci co jíst nebo pít.

Tak hodně zdraví, štěstí a úspěchů!

 

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více