

Chleba podle Romana Vaňka
Suroviny 1 velký bochník
- 600 g pšeničné hladké mouky
- 400 g žitné mouky
- 25 ml octa
- 25 g soli
- 30 g čerstvého droždí
- 5 g kmínu
- 700 ml vlažné vody
- žitná mouka na vysypání ošatky
Postup přípravy receptu
Vše jsem dala do pekárny a zapnula jsem program těsto, cca po hodině jsem těsto z pekárny vyndala (ještě to tam mělo být půl hodiny) a přendala ho do ošatky, kde kynulo cca 50 min.
Pak jsem těsto vyklopila na plech(pečící papír) a dala do zapařené a vyhřáté trouby na 250°C, po 3 minutách jsem otevřela troubu, aby přebytečná pára unikla a dále jsem pekla 1 hodinu na 180°C.
Poznámka od kuchařky
Chleba je opravdu výtečný,tak jako všechny ostatní jeho recepty.
Pan Vaněk v kuchařce radí,rozdělit těsto na dva díly a upéci dva bochánky,jelikož nemám dvě ošatky,udělala jsem jeden velký.Dále pak radí jak zapařit troubu,rozprašovačem na kytky - dokud se nevytvoří oblak páry.A těsto na chleba nedělá v pekárně,ale všechny suroviny smíchá v míse a pak to vše přendá do robotu a míchá 10 min.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chleba podle Romana Vaňka
-
Tonja: Ja používam pri pečení kváskového chleba do ošatky solamyl - zemiakový škrob. Chlebík sa mi nikdy o ošatku neprilepil.
-
1974andrea: Používáte škrob klasický bramborový (např. Solamyl) nebo kukuřičný (např. Maisenu)?
-
Gabina: Velmi dobrá je na vysypání kukuřičná mouka, dodává pak chlebu i příjemnou vůni a chuť
-
1974andrea: tak díky
zkusim
-
Gabina: Ošatku je prý dobré vysypat škrobem
-
Výborný chlebík
pekla jsem z poloviční dávky, těsto jsem zadelala večer a nechala kynout v lednici. Akorát pořád zápasům s vyndávání chleba z osatky. I když pořádně pomoucnim, přesto se mi někde přilepí a špatně se vyndavá
-
Roman Vaněk: Máš ho v kuchařce vole!
-
Milá Khase, to není můj chleba!!!
Nedávejte sem laskavě žádné další šmakulády pod mým jménem!!! S pozdravem Roman Vaněk.
-
Chleba je skutečně výborný, pekla už jsem ho dvakrát za sebou - z poloviční dávky a vždy se povedl. Vydrží dlouho měkký.
-
Včera jsem se pustila do pečení tohoto chleba. Těsto je příjemný, dobře se s ním manipuluje, jenom já jsem neodhadla velikost ošatky a bylo to jako "Hrnečku, vař"
Chleba je chuťově výbornej, nejlepší, co jsem zatím pekla, jenom se mi povedl takový "šišoidní", velmi rustikální na pohled
Kdyby něco, klidně moje foto smaž, pochopím
-
Všechny díly pořadu Peklo na talíři s Romanem Vaňkěm a mnoho dalších zajímavostí najdete na www.VanekRoman.cz :)
-
Výborný chlebík
Včera jsem pekla z poloviční dávky a dnes nanovo :D Přidávám fotečku a bodík
-
-
Dnes jsem pekla z poloviční dávky a musím říct, že budu péct častěji. Velmi mi chutná.
+
Přidávám 15.bodík a foto. -
tento chleba je zatím nejlepší z mnou vyzkoušených- jednoduchá příprava a ta chuť je opravdu skvělá.Peču v římském hrnci,který nenamáčím,ale i s víkem ho řádně nahřeju,pak na papíře opaatrně vložím chléb nakynutý ,zavřu a peču na 200st. cca hodinu..výsledek je dokonale propečený krásný chléb..fotit neumím:(