Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba podle Romana Vaňka

Uvítání hostů chlebem a solí byl zvyk našich předků. I dnes je chleba každodenní jídlo v mnoha domácnostech a nesmí chybět v žádné kuchyni. Dopřejte si možnost vytvořit vlastní chléb podle chutí vaší rodiny.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 65 min Doba tepelné úpravy: 60 min cca 50 minut kynutí

125 min (65 min příprava + 60 min tepelná úprava, cca 50 minut kynutí)

4. 11. 2012 19:07

Suroviny pro 1 kus

1 kus

1 velký bochník

Nutriční hodnoty

Energie15 053 kJ / 3 598 kcal
Bílkoviny109,75 g
Tuky18,40 g
Vláknina53,65 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10,02 g
Sůl25,00 g
Sacharidy721,45 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Chleba je opravdu výtečný,tak jako všechny ostatní jeho recepty.

Pan Vaněk v kuchařce radí, rozdělit těsto na dva díly a upéci dva bochánky, jelikož nemám dvě ošatky, udělala jsem jeden velký.

Dále pak radí jak zapařit troubu - rozprašovačem na kytky - dokud se nevytvoří oblak páry. A těsto na chleba nedělá v pekárně, ale všechny suroviny smíchá v míse a pak to vše přendá do robotu a míchá 10 min.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Tonja

28. 4. 2021 23:34

Peču tento chleba z poloviční dávky, těsto dělám v robotu. Po prvním nakynutí v míse dám těsto na pracovní desku a párkrát ho přeložím, chlebu to prospívá. Pak ho dotvaruji do bochánku a dám kynout do pomoučené ošatky (mám malou kulatou Tescoma na 750g bochníky). Chleba po upečení má téměř přesně 800g. Peču tak, jak je uvedeno v postupu, jen v zapařené troubě nechávám minimálně 10 minut. Po upečení přendám horký bochník na mřížku, mírně povrch zvlhčím vodou rozprašovačem (nemá být mokrý) po chvilce přikryji utěrkou a nechám zchládnout. Krájím až po vychladnutí. Chleba je výborný, moc nám chutná.
Dovolil jsem si přidat fotku.

SilviaD SilviaD

1. 1. 2021 17:35

Tonja: Ja používam pri pečení kváskového chleba do ošatky solamyl - zemiakový škrob. Chlebík sa mi nikdy o ošatku neprilepil.

Tonja

1. 1. 2021 12:28

1974andrea: Používáte škrob klasický bramborový (např. Solamyl) nebo kukuřičný (např. Maisenu)?

maukycz

17. 12. 2020 10:32

Gabina: Velmi dobrá je na vysypání kukuřičná mouka, dodává pak chlebu i příjemnou vůni a chuť

Gabina

19. 4. 2020 11:42

1974andrea: tak díky :-K zkusim

1974andrea 1974andrea

18. 4. 2020 18:10

Gabina: Ošatku je prý dobré vysypat škrobem ;-)

Gabina

18. 4. 2020 16:23

Výborný chlebík :yes: pekla jsem z poloviční dávky, těsto jsem zadelala večer a nechala kynout v lednici. Akorát pořád zápasům s vyndávání chleba z osatky. I když pořádně pomoucnim, přesto se mi někde přilepí a špatně se vyndavá

Tom

20. 1. 2014 19:33

Roman Vaněk: Máš ho v kuchařce vole!:-!

Roman Vaněk

25. 5. 2013 03:37

Milá Khase, to není můj chleba!!! :-S:no: Nedávejte sem laskavě žádné další šmakulády pod mým jménem!!! S pozdravem Roman Vaněk.

jirholu jirholu

22. 5. 2013 17:00

Chleba je skutečně výborný, pekla už jsem ho dvakrát za sebou - z poloviční dávky a vždy se povedl. Vydrží dlouho měkký. ;-):yes::yes:

Petra Ku. Petra Ku.

15. 5. 2013 16:20

Včera jsem se pustila do pečení tohoto chleba. Těsto je příjemný, dobře se s ním manipuluje, jenom já jsem neodhadla velikost ošatky a bylo to jako "Hrnečku, vař" :-) Chleba je chuťově výbornej, nejlepší, co jsem zatím pekla, jenom se mi povedl takový "šišoidní", velmi rustikální na pohled :-) Kdyby něco, klidně moje foto smaž, pochopím :-D ;-)

Vaněk Roman

24. 3. 2013 22:36

Všechny díly pořadu Peklo na talíři s Romanem Vaňkěm a mnoho dalších zajímavostí najdete na www.VanekRoman.cz :)

zlatouch

25. 2. 2013 15:08

Výborný chlebík :yes: Včera jsem pekla z poloviční dávky a dnes nanovo :D Přidávám fotečku a bodík :yes:

Besinka35

6. 2. 2013 22:40

:yes:

pipre pipre

4. 1. 2013 22:14

Dnes jsem pekla z poloviční dávky a musím říct, že budu péct častěji. Velmi mi chutná. :yes::yes:+
Přidávám 15.bodík a foto.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: roman vaněk recepty roman vaněk vaněk recepty roman vaněk kuchařka recepty recepty roman vaněk recepty vaněk roman vaněk kuchařka roman vaněk chleba vaněk kuchařka recepty od vanka roman vaněk nový pořad vaněk roman vaněk jak zapářit troubu vaněk chleba roman vaněk recept kuchař vaněk chleba z trouby kuchařka od vaňka roman vaněk chléb

Suroviny: mouka hladká pšeničná, mouka žitná, ocet, sůl, droždí čerstvé, kmín celý, voda

TopRecepty.cz

Chleba podle Romana Vaňka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNPn