Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masarykovo cukroví, známé i jako Masarykovy knoflíky, je oblíbeným cukrovím, které není složité na přípravu. Cukroví je pečené z máslového těsta s chutí oříšků a jistě si na něj vzpomínáte z babiččiny kuchyně.

Masarykovo cukroví nese název po prvním československém prezidentovi, protože bylo údajně jeho oblíbené. Zpracované máslové těsto s nasekanými lískovými nebo vlašskými ořechy se vytvaruje do válečku. Po ztuhnutí se krájí na drobná kolečka připomínající knoflíky, která se následně upečou. Tento recept zvládnete hravě podle videoreceptu, a ač je jednoduchý, jistě svou chutí předčí vaše očekávání.

Jak připravit Masarykovo cukroví

Na Masarykovo cukroví nepotřebujete mnoho, a zvládne ho i začátečník. Připravte si 180 g vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru a 1 žloutek.

  1. Vlašské ořechy si namočte na 1–2 hodiny do teplé vody. Pak je osušte a nakrájejte na kousky.
    Tip: Velikost nasekaných ořechů zvolte takovou, aby se vám s těstem dobře pracovalo, ale zároveň ořechy nesekejte příliš najemno, aby vynikla jejich chuť.
  2. Z ořechů a ostatních surovin zpracujte těsto a vytvarujte z něj váleček o průměru 3–5 cm.
  3. Válečky zabalte do fólie a nechte těsto přes noc odležet v lednici.
  4. Následující den válečky rozkrájejte na tenčí kolečka, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8–12 minut v troubě předehřáté na 175 °C.

Masarykovo cukroví můžete ještě za horka obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru, podobně jako se to dělá u vanilkových rohlíčků.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli