Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení cukroví je tradiční vánoční aktivita, na kterou se mnozí celý rok těší. Přesto se může stát, že se dostanete do časového presu a budete chtít ušetřit aspoň trochu času. V tom případě zkuste přípravu těsta v sekáčku.

Kuchyňský elektrický sekáček potravin má doma asi každý. Pokud ne, vězte, že neslouží jen k sekání, ale může pomoci třeba právě s přípravou těsta na cukroví (či s něčím jiným, skvělým tipem je například příprava zavářky do polévky právě v sekáčku). Odvede za vás velký kus práce.

Jak připravit těsto v sekáčku

Připravte si k ruce všechny potřebné suroviny na těsto, které chcete uhníst, a samozřejmě elektrický sekáček.

Doporučujeme si koupit výkonný sekáček, který vydrží roky i při denním používání. I tady platí, že šetřit se nevyplácí. Na hnětení těsta je lepší větší velikost sekáčku, ty menší nejsou tak silné, a navíc mají menší objem.

  1. Do nádoby sekáčku dejte suroviny, které jsou na dané cukroví potřeba. V našem případě je to mouka, moučkový cukr, vanilkový cukr, koření, změklé máslo pokrájené na kousky a žloutek.
  2. Sekáček pečlivě uzavřete a všechny suroviny několikrát promixujte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Těsto vyklopte a ještě alespoň krátce propracujte rukama. Mělo by to jít dobře, protože těsto už je ze sekáčku ohřáté.
  4. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a nechte uležet v lednici. S uleželým a zchlazeným těstem se lépe pracuje. Až budete později péct, těsto si z lednice odebírejte po částech.

V sekáčku lze připravit i jiná těsta než ta na cukroví, můžete ho použít i na přípravu těsta třeba na bábovku v případě, že nemáte elektrický šlehač. Sekáček najde využití při výrobě strouhanky, různých pyré, zeleninových pest a podobně.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli