Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na co použít placky naan? Nemusíte je servírovat pouze k indickým omáčkám
Zdroj: Toprecepty

Naan je chlebová placka, kterou všichni znají zejména z indických restaurací. V nich se naan servíruje k oblíbeným omáčkám jako je tikka masala, chicken korma nebo butter chicken. V kuchyni ho však můžete podávat i jinak.

Indický naan se připravuje z pšeničné mouky, bílého jogurtu, vody, oleje a soli. V některých receptech se pak objevuje droždí, a to jak sušené, tak i čerstvé, v jiných zase najdete prášek do pečiva. Těsto se pak tvaruje do placek, které se opékají nasucho na pánvi.

Netradiční použití placek naan

Placky naan si můžete vychutnávat, i když indické kuchyni zrovna neholdujete. Níže najdete několik tipů.

  • Ať už kupované či domácí, placky naan lze používat téměř jako klasické pečivo. Skvěle se hodí jako něco k zakousnutí k polévce nebo k zeleninovému salátu.
  • Oblíbené, pro Česko typické pomazánky, jako je vlašský salát nebo sloní žrádlo, byste si určitě na naan mohli také namazat, více se k němu však bude hodit cizrnový hummus.
  • V případě krajní nouze lze chlebové placky použít i jako náhradu za pečivo do nádivky.
  • Naan se tvarem lehce podobá kukuřičným či pšeničným tortillám, tak proč byste si ho jako tortillu nemohli zabalit do wrapu? Jednoduše ho naplníte masem, sýrem i zeleninou.
  • Stejně tak je možné naan zapéct jako panini či tousty. V tomto případě do něj určitě nezapomeňte dát sýr, který se během zapékání krásně rozteče.
  • Indickou chlebovou placku můžete také nakrájet na malé trojúhelníčky, které potřete máslem a dáte na chvíli zapéct. Následně je budete servírovat jako mexické nachos s avokádovým guacamole.
  • Kulatý chléb naan přímo svádí k tomu, abyste ho potřeli kečupem, obložili šunkou, posypali strouhaným sýrem a zapekli v troubě jako pizzu.
  • Tu si můžete připravit i ve sladké verzi, stačí naan potřít nutellou. Sladkou pizzu pak můžete obložit například ovocem nebo barevnými lentilkami.
  • Na sladko lze naan servírovat i nakrájený na tenčí proužky. Ty můžete potřít máslem a na chvíli dát zapéct do trouby. Ještě horké je obalte ve skořicovém cukru. Namáčet si je můžete do rozpuštěné polevy, podobně jako španělské churros.
  • Zajímavý nápad je také připravit naan na způsob francouzského toustu. Chléb obalte ve směsi vejce, mléka a skořicového cukru, a osmažte na pánvi dozlatova.
Chléb naan seženete ve většině supermarketů, hravě si ho ale připravíte sami doma, a to podle následujícího receptu. Napadá vás ještě další způsob, jak by mohl naan dobře chutnat? Podělte se o to s ostatními dolů do komentářů.

Komentáře

Další tipy a triky