Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Zdroj: Top recepty

Řízky na sváteční oběd obvykle balíme v trojobalu, ale někdy máme chuť připravit něco nového a netradičního. Pro změnu můžeme vyzkoušet řízky v těstíčku. A jaké těstíčko vybrat? Inspirovat nás mohou oblíbené recepty.

Čím obalovat řízky

Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude na řízku dobře držet, máme vyhráno. Balení řízků do těstíčka a jejich následné smažení pak jde rychle.

Nejjednodušší těstíčko na obalování 

Potřebujeme vejce, mouku, oblíbené koření, případně prášek do pečiva nebo škrob. Směs doplníme vodou, mlékem nebo trochou piva. Připravené řízky rovnou smažíme nebo je ještě obalíme strouhankou či nadrcenými kukuřičnými lupínky

Těstíčko se strouhaným sýrem

Jakmile vejce rozšleháme s mlékem a moukou, přidáme jemně nastrouhaný sýr (eidam, goudu, uzený), osolíme a můžeme začít s balením. Do základního těstíčka se hodí jemně nakrájený salám, šunka nebo petrželka. Místo mléka se dá použít pivo

Pikantní těstíčko s česnekem nebo zázvorem

K zvýraznění chuti použijeme třený česnek, čerstvě strouhaný zázvor, nastrouhanou cibuli nebo pikantní koření. Každá varianta nám připraví nový chuťový zážitek. V těstíčku smažíme nejen plátky masa, např. kuřecího, ale i hříbky nebo jiné houby.

Těstíčko s ořechy a semeny

Jiné těstíčko připravíme, když do směsi přisypeme buď sezam nebo mleté ořechy. Místo obyčejného mléka se dá použít mléko kokosové. Podle našeho receptu kuřecí řízky do kokosového těstíčka (marinády) naložíme a po okapání je usmažíme.

Těstíčko zelné, květákové nebo cuketové

Do těstíček zužitkujeme oblíbenou zeleninu, ať už nahrubo nastrouhanou cuketu, najemno nastrouhaný květák nebo nadrobno pokrájené kysané zelí. Dochutíme, přidáme vejce, mouku, někdy i strouhaný sýr. Obalené řízky usmažíme dozlatova.

Petrželka, žampióny a sterilovaný  hrášek

Upotřebíme i další suroviny, které máme doma zrovna k dispozici. Využijeme jemně nakrájenou naťovou petržel, nastrouhané žampióny nebo dokonce sterilovaný hrášek. Těstíčko musí mít dobrou soudržnost a konzistenci. 

Brambory, jablka a pikantní koření

Do těstíčka se dají přidat dokonce strouhaná jablka dochucená skořicí nebo syrové rozmixované brambory. Koření vybíráme podle vlastní chuti a zvyklostí. Můžeme vyzkoušet pikantní grilovací koření, sladkou papriku a utřený česnek.
V těstíčku obalujeme především maso, ať už kuřecí či vepřové, nebo řízky z hub, lilku a jiné zeleniny. Vhodnou a oblíbenou přílohou k řízkům jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo bramborový salát.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky