Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak strouhat sýr? Vyzkoušejte 3 jednoduché tipy pro snadnější strouhání
Zdroj: Pixabay, Steve Buissinne

Strouhaný sýr má v naší kuchyni celou řadu využití. Sypeme jím těstoviny, rizota a zapékaná jídla. Uplatní se při zdobení jídel teplé i studené kuchyně, je výborný do pomazánek i k posypání namazaného pečiva. Všechny pokrmy vylepší a chuťově příjemně obohatí.

Na strouhání používáme různé druhý tvrdých sýrů, nejčastěji eidam, goudu nebo ementál. Pokud máme kvalitní struhadlo, je strouhání záležitostí krátké chvilky. Můžeme si koupit předem nastrouhaný sýr, jeho cena je ale vyšší a chuť není tak dobrá, jako u čerstvě nastrouhaného.

Jak strouhat sýr na struhadle

Máme pro vás dva tipy, které vám tuto činnost usnadní.

  1. Břity struhadla před strouháním nejprve potřeme olejem (slunečnicovým nebo olivovým). Potíráme vnitřní i vnější stranu struhadla a na pomoc si vezmeme mašlovačku. Díky tomu se sýr na struhadlo nelepí a zachová si pevnost i pěkný vzhled.
  2. Některé tvrdší sýry jsou mazlavé a při strouhání se snadno drolí. Předejdeme tomu, když sýr vložíme před strouháním asi na půl hodiny do mrazničky.
  3. Do mrazničky můžeme na chvíli vložit i struhadlo, strouhání pak půjde mnohem lépe.

Přebytek strouhaného sýra lze snadno zmrazit a uchovat na příště. Uplatnění strouhaných sýrů je velmi široké. 

Na závěr pro vás máme příklad využití strouhaného sýra do těstíčka na obalování kuřecích řízků. Je to jen jedna z mnoha možností využití sýra, na které si určitě pochutnáte. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky