Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vosí hnízda, někdy nazývaná včelí úly, se v přírodě liší, ale jako cukroví znamenají jediné – naplněný ořechový domeček na vláčném piškotu. Je to cukroví, bez kterého by se mnoho z nás o Vánocích neobešlo.

Vosí hnízda jsou originální nejen vzhledem, ale i chutí. Možná vám vadí použití vajíčka v těstě, které se už dál nepeče. Proto je vhodné použít opravdu čerstvá vejce z ověřeného, ideálně farmářského chovu. Existují však i recepty bez použití vajec.

Jak na vosí hnízda - Vosátka

Prvním úkolem bude připravit těsto, kterým naplníte speciální formičku na tento druh cukroví. Pokud máte obavy, že by se vám hnízda nedařilo vyklopit, nemusíte - můžete se podívat na jednoduchý návod, jak tuto nepříjemnost vyřešit

Jak připravit ořechová vosí hnízda

S postupem přípravy vám kromě tohoto článku pomůže i videonávod na ořechová vosí hnízda – Vosátka, ve kterém názorně uvidíte, jak se s tímto těstem jednoduše pracuje. Na 60 kusů Vosátek budete potřebovat 340 g vlašských ořechů, 340 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z 1 citronu a moučkový cukr na obalení. Dále marmeládu (nebo vámi zvolený krém k plnění) a piškoty - nebo můžete použít linecká kolečka.

  1. Nastrouhané ořechy, vejce, oba cukry i citronovou kůru zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
  2. Před dalším zpracováním těsto včas vyndejte, aby povolilo a lépe se s ním pracovalo.
  3. Z těsta tvořte kuličky, které obalte v moučkovém cukru. Hmotu pevně vtlačte do formičky na vosí hnízda tak, aby uvnitř vznikl prostor pro náplň.
  4. Připravené úlky naplňte marmeládou nebo vaším oblíbeným krémem.
  5. Nakonec na každý kousek přitiskněte piškot nebo linecké kolečko a hotové vosí hnízdo opatrně vyklopte z formičky.

Vosí hnízda, na rozdíl od většiny cukroví, nepotřebují čas na odležení. Právě naopak. Nejlepší jsou čerstvá, proto je připravujeme až týden před Štědrým dnem.

Přejeme, ať se hnízda vydaří, a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli