Čas naložit ořechy na ořechovici nastává právě nyní
Ořechovice patří k likérům, které známe od našich babiček. Zelené ořechy naložené s lihem a cukrem, ochucené kořením a po zpracování scezené do lahví fungují při podávání v malém množství jako lék pro lepší trávení a hodí se také jako aperitiv.
Důležité je pro sběr ořechů na likér vybrat správné období. Ořechy musí být zelené, vyvinuté, ale ještě měkké, bez tvrdé skořápky pod slupkou. Většinou to bývá od května až do poloviny června. Mléčná zralost ale trvá jen několik dní. Pokud se na stromě urodilo dost ořechů, otrhání části plodů stromu uleví. Můžete využít i zelené ořechy, které samovolně spadly, jsou ale méně kvalitní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyrobit ořechovici
Ořechy musí být zatím tak měkké, aby se daly celé krájet nožem. Na 1 kg zelených ořechů potřebujete 1 l lihu (rum, vodka apod.), 250 g krupicového cukru a 250 ml vody.
- Z cukru a vody uvařte sirup a nechte vychladnout.
- Plody ořechů nakrájejte na plátky nebo čtvrtiny.
- Vložte do velké sklenice (např. od okurek), zalijte lihem a dolijte sirupem tak, aby byly ponořené.
- Zlehka zavřete sklenici víčkem a nechte macerovat při pokojové teplotě 4–6 týdnů. Tekutina během doby zhnědne.
- Pak sceďte, ořechy vyhoďte a připravte kořeněný sirup: 250 g cukru, 500 ml vody, 5 hřebíčků, kousek celé skořice, špetka strouhaného muškátového oříšku a kůra z citrónu nebo pomeranče (babičky používaly kůru kandovanou). Vše svařte a nechte do druhého dne, aby se koření rozvonělo.
- Sirup sceďte a smíchejte s macerovaným základem. Přelijte do čistých vypařených lahví a dobře uzavřete.
- Už po týdnu je likér připravený ke konzumaci.
Komentáře