Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy po sklizni: Jak se starat o celá i vyloupaná jádra
Zdroj: Pixabay - 1643606

Vlašské ořechy jsou u nás nejrozšířenějšími a nejpoužívanějšími ořechy vůbec. Jsou to plody ořešáku, které jsou ukryté v nejedlé skořápce a je proto nutné jádra ze skořápky vyjmout. Jak na to, abychom měli dobrou sklizeň a uchovali ořechy co možná nejdéle?

Sbíhají se vám sliny při představě ořechových moučníků, dezertů a cukroví? Než se ořechy dostanou na váš stůl, projdou mnoha úpravami - od sběru, sušení, louskání, loupání a skladování sladkých jader. Poradíme vám, jak na to, aby vám jádra vydržela co nejdelší dobu čerstvá a připravená k pečení.

Jak usušit ořechy po sklizni

Ořechy se sklízí v září až říjnu. Většinou se uvolní ze zelené slupky. Pokud ne, poskládáme ořechy na plech, vložíme do trouby a 15 minut zahříváme na 200 °C. Slupka se vysuší a oříšky se lehce dostanou ven.

  • Ořechy není třeba sklepávat ze stromu, protože opadají samy.
  • Posbíráme je a uložíme na lísky nebo do síťovaných pytlů, případně je dáme rozložené na zem ve větrané teplé místnosti.
  • Pokud jsou ořechy vlhké a chceme je sušit ve sklepě, nejspíš zplesniví.
  • Dáme si záležet na tom, aby byly v jedné vrstvě a plesnivé okamžitě vyhodíme. Nejlépe se usuší venku - když je hezké slunečné počasí a vítr.
  • Sušení ořechů trvá 5–6 týdnů, nejkvalitnější ořechy jsou do Vánoc, pokud je usušené uskladníme zavěšené v síťovaných pytlích pod stropem v suché místnosti.
  • Pokud sušíme ořechy v sušičce, musíme počítat s tím, že jde o dlouhodobý proces. Suší se na 25 °C. Vyšší teplota způsobí zapaření ořechu ve skořápce a jeho zplesnivění.
  • Někteří pěstitelé loupou ořechy bez usušení, dokud jsou skořápky měkké a suší až vyloupaná jádra.

Jak rozlousknout ořechy

Záleží na tvrdosti ořechů, nejtenčí jsou papíráky, nejtvrdší jsou kameňáky:

  • Křehké ořechy (papíráky) se dají rozlousknout v ruce, prasknou samy.
  • Do otvoru v širším konci strčíme nožík a otočíme - ořech v polovině praskne.
  • Zatlačením dvou ořechů na sebe papírák praskne a skořápky se oddělí.
  • Tvrdší ořechy namočíme na 5 minut do studené vody, skořápka změkne.
  • Tvrdé ořechy přelijeme na 5 minut vařící vodou, po vychladnutí rozlouskneme.
  • Ořechy vložíme do studené vody, povaříme je a necháme zakryté vychladnout.
  • Na tvrdé ořechy vezmeme kladívko a placatý kámen a klepneme do spoje.
  • Na většinu ořechů stačí zakoupit louskáček.

Ořechy při rozbíjení kladívkem nebo paličkou přikryjeme dekou nebo tkaninou, která zabrání rozlítávání skořápek po místnosti.

Jak vyloupat ořechy

Nejjednodušším způsobem, jak uvolnit jádro ořechu ze skořápky, je použít špičatý nožík a jádro vyloupnout. Někdy oříšek vyloupnout nejde, musí se tedy použít kladívko nebo palička a rozbít skořápku násilím - když použijete utěrku na zakrytí, nebudou skořápky všude kolem.

Jak skladovat ořechy

Při nesprávném skladování mohou ořechy napadnout moli nebo plíseň:

  • Usušené ořechy skladujeme ve větrané místnosti v síťovaných pytlích nebo v plastových i papírových přepravkách s otvory.
  • Jádra, vyloupaná z neusušených skořápek dosušíme na lískách nebo v sušičce.
  • Jádra ořechů můžeme zavařit do sklenic po dobu 90 minut na 85°C.
  • Pečlivě zabalené ořechy do sáčku nebo do dózy můžeme zamrazit v mrazničce.
  • Vyloupaná jádra můžeme naložit do medu a zpracovat ve sladkém pečení.
  • V ledničce vydrží jádra několik měsíců, pokud je uzavřeme do vzduchotěsné nádoby.
  • Ořechy, zavakuované v sáčcích, vydrží v ledničce nebo v chladu až jeden rok.

K čemu využít vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou důležitou ingrediencí mnoha pokrmů hlavně ve sladkém pečení. Jsou nedílnou součástí Vánoc, vánočního cukroví a vánočních tradic. I během roku se ořechy používají k pečení ořechových moučníků, dortů a bábovek, jsou výborné k sýrům nebo k ochucení různých kaší. Zelené slupky (oplodí) se využívají k výrobě sirupů a likérů ořechovky. 
Podívejte se na jeden z mnoha receptů na jednoduchý ořechový koláč:

 

Komentáře

Další tipy a triky