Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pařížský salát, o kterém se vždy bavíme jako o "pařížáku", nemá s Paříží nic společného. Jeho název je odvozen od pařížského salámu, který se k jeho výrobě používal. Připravíte si ho s námi podle známých norem?

Pařížský salát patří ke klasice studené kuchyně. Pochutnávat si na něm můžeme s pečivem, nejčastěji s rohlíky. Také ho lze použít jako podmaz na chlebíčky, což milujeme snad všichni. A jak docílit toho nejlepšího pařížáku? Přeci podle norem.

Jak připravit pařížský salát podle ČSN

Na jednu dávku pařížského salátu podle norem si připravte 420 g pařížského salámu, 200 g sterilovaných okurek, 300 g majonézy, 60 g sterilovaného zeleného hrášku, 30 g cibule, 20 g hořčice, 5 g octa, 10 g cukru krupice, 8 g worcesteru, 0,5 g mletého pepře a 10 g soli.

  1. Pařížský salám oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Stejně tak nakrájejte i kyselé okurky. Cibuli oloupejte, očistěte a nakrájejte najemno.
  2. Salám, okurky a cibuli smíchejte s majonézou a hráškem bez nálevu.
  3. Salát ochuťte hořčicí, octem, cukrem, worcesterovou omáčkou, pepřem a solí.
  4. Obsah mísy důkladně promíchejte a nechte v lednici nejlépe do druhého dne odležet. Podávejte s pečivem, na chlebíčcích nebo jako součást obložených mís.

Bez pařížského salátu se oslavy jen tak neobejdou. Pokud navíc dáte přednost tomu domácímu před kupovaným, vaše pohoštění rázem získá na hodnotě. Protože příprava domácích pochoutek (jak slaných, tak sladkých) je zkrátka k nezaplacení.

Na další chutné recepty podle norem se můžete podívat v seriálu ČSN, díky kterému se vrátíte do doby kvalitních a poctivých jídel. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli