Proč dávat sůl do sladkého kynutého těsta? Koláče a buchty bez soli nejsou dobré
Sladké kynuté těsto nemá žádnou výraznou chuť, dokud do něj nepřidáme dochucovadla - těmi jsou cukr, sůl, citronová kůra nebo koření. Sůl má v těstě kromě vylepšení chuti ještě několik důležitých rolí.
Při přípravě kynutého těsta je v každém receptu jako jedna ze složek uvedena sůl. Možná se vám někdy stalo, že jste na ni zapomněli a mávli jste nad tím rukou - vždyť ve sladkém pečivu sůl nemusí být! Ale omyl - bez soli nechutnají ani buchty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se do sladkého kynutého těsta přidává sůl
- Sůl snižuje aktivitu kvasinek - bez ní by těsto příliš rychle a prudce nakynulo.
- Malé množství soli v kynutém těstě výrazně vylepší chuť sladkého pečiva.
- Těsto je díky soli pevné a pružné, protože sůl pozitivně reaguje s lepkem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sůl se nikdy nesmí sypat přímo na droždí, aby nepoškodila kvasinky. Zamíchejte sůl do mouky nebo ji přidejte až do zamíchaného těsta, které pak důkladně propracujte.
Komentáře