Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč dávat sůl do sladkého kynutého těsta? Koláče a buchty bez soli nejsou dobré
Zdroj: Pixabay, webandi

Sladké kynuté těsto nemá žádnou výraznou chuť, dokud do něj nepřidáme dochucovadla - těmi jsou cukr, sůl, citronová kůra nebo koření. Sůl má v těstě kromě vylepšení chuti ještě několik důležitých rolí.

Při přípravě kynutého těsta je v každém receptu jako jedna ze složek uvedena sůl. Možná se vám někdy stalo, že jste na ni zapomněli a mávli jste nad tím rukou - vždyť ve sladkém pečivu sůl nemusí být! Ale omyl - bez soli nechutnají ani buchty

Proč se do sladkého kynutého těsta přidává sůl

Má to několik důvodů:
  • Sůl snižuje aktivitu kvasinek - bez ní by těsto příliš rychle a prudce nakynulo.
  • Malé množství soli v kynutém těstě výrazně vylepší chuť sladkého pečiva.
  • Těsto je díky soli pevné a pružné, protože sůl pozitivně reaguje s lepkem.

Sůl se nikdy nesmí sypat přímo na droždí, aby nepoškodila kvasinky. Zamíchejte sůl do mouky nebo ji přidejte až do zamíchaného těsta, které pak důkladně propracujte.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli