Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rumcajs salát podle ČSN: Na pochoutku s točeným salámem nelze zapomenout
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Jemně pikantní majonézový salát, který nelze vymazat z paměti, přesně takový je salát Rumcajs. Jeho chuť si můžete snadno připomenout přípravou pořádné dávky salátu ve vaší kuchyni. Poradíme, jak na to.

Rumcajs salát má základ v točeňáku (salámu), sterilované zelenině a ochucené majonéze. Jeho konzistence je hrubší, přesto skvěle drží na pečivu. Oblíbený je pro svou pikantnost spíše u mužů, kteří na něj nedají dopustit. Zkusíte ho podle ČSN?

Jak připravit Rumcajs salát podle ČSN

Na 0,5 kg salátu Rumcajs budete potřebovat 200 g měkkého výrobního (točeného) salámu, 60 g sterilovaných okurek, 40 g cibule, 40 g sterilovaného paprikového salátu, 25 g sterilované papriky (kapie), 5–10 g sterilovaných feferonek - podle požadované pikantnosti, 100 g majonézy, 50 g hořčice, trošku worcesterové omáčky, 5 g octa, 5 cukru, sůl a pepř podle chuti.

Váha sterilované zeleniny je udávána bez nálevu - ten do salátu nepatří.

  1. Točený salám oloupejte a následně nakrájejte na tenká kolečka.
  2. Okurky a cibuli nakrájejte na plátky, feferonky nasekejte na drobné kousky. Poté k nim přidejte scezený sterilovaný paprikový salát a nudličky kapie.
  3. Majonézu smíchejte s hořčicí a důkladně prošlehejte.
  4. Do mísy se zeleninou přidejte salám, majonézovou zálivku a promíchejte.
  5. Následně dochuťte worcesterovou omáčkou, octem, cukrem, solí a pepřem, opět důkladně promíchejte a nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici.
  6. Rumcajs salát chutná nejlépe s čerstvými domácími rohlíky.

Výhodou domácí výroby pochoutkových salátů je to, že znáte jejich složení a chuť (včetně pikantnosti) si zvolíte podle vlastní chuti. Jen pamatujte, že lák ze zeleniny do nich nepatří - byly by příliš řídké. Připravíte si s námi ještě jiný Rumcajs salát?

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky