Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené kozí či beraní rohy jsou nejlepší v sladkokyselém nálevu. Takhle snadno se připravují
Zdroj: Toprecepty, Petra Ku.

Naložené papričky známé jako kozí či beraní rohy jsou oblíbenou chuťovkou, která se co do popularity vyrovná třeba kyselým okurkám. Hlavně tedy mezi milovníky pikantních chutí. Ale nebojte, dají se sehnat i nepálivé. A když si je naložíte sami doma, budou úplně nejlepší.

Kozí nebo beraní rohy?

Dlouhé, tenké pikantní papriky označované jako kozí rohy zná snad každý. Někdo jim sice říká beraní, ale jde o stále stejné papriky, které si většinou kupujeme ve sklenici již naložené v sladkokyselém nálevu a pak si je vychutnáváme třeba k masu nebo je přidáváme k nakládanému hermelínu. I když mají tyto papričky specifický tvar, kozí či beraní rohy nejsou žádnou speciální odrůdou paprik.

Papričky mohou být sladké i pikantní

Jde totiž o klasickou papriku roční. Ta může mít různé tvary, některé papričky jsou pak výjimečné svým dlouhým tenkým a různě zakrouceným tvarem. A právě jemu vděčí za svou přezdívku beraní či kozí rohy. Tyto silnostěnné papriky existují v mnoha odrůdách, mohou být sladké a pikantní a vyznačují se výraznou paprikovou chutí. Někdy se jim také říká feferonky (ty ale často bývají kulaté), které jsou zase často zaměňovány s chilli papričkami. Obecně se termíny chilli a feferonky označují všechny ostré papriky, i když se má za to, že feferonky nebývají tak štiplavé jako chilli papričky. Ať už jsou pálivé nebo ne, jisté je jedno, naložené v láku jsou vynikající. Naložení totiž jen podtrhne jejich chuť a budou ještě lepší než syrové.

Papriky v sladkokyselém nálevu

K nakládání papriček je vhodný univerzální sladkokyselý lák, který pak můžete použít i na jiné papriky kapie nebo jiné druhy zeleniny. Příprava takového láku je velmi jednoduchá, potřebujete na něj totiž jen 3 suroviny – na 1 litr vody použijte 250 ml 8% octa (případně můžete použít i vinný ocet nebo jablečný), 50 pískového cukru a 30 g soli. Vodu nejprve povařte s cukrem a solí a pak přidejte ocet. Nálev uchovejte horký.

Jak naložit kozí či beraní rohy?

A jak tedy připravíte samotné nakládané papričky? Na jednu sklenici o objemu 370 ml budete potřebovat: 200 g dlouhých papriček, 150 ml nálevu, 1/3 lžičky hořčičných semínek a 2 řezy cibule.

Postup: Omyté papriky nejprve namočte na chvilku do studené vody, potom je propláchněte, vsypte do hrnce s vroucí vodou a povařte asi 5 minut. Sceďte je a nechte okapat. Mezitím si připravte dobře vymyté zavařovací sklenice. Do každé dejte na dno opláchnutá hořčičná semínka a řezy cibule a na ně navrstvěte papričky. Stlačte je, aby byly sklenice naplněné po okraj. Pak sklenice zalijte horkým nálevem, aby bylo vše ponořené a zavíčkujte. Sklenice vložte do hrnce s horkou vodou a sterilujte při teplotě 85 °C asi 20 minut. Pak sklenice vyjměte a nechte vychladnout.

Náš tip: Pro výraznější chuť můžete do sklenice přidat navíc česnek, chcete-li papričky ještě pikantnější, vložte do každé sklenice ještě malou pikantní chilli papričku. 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více