Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkový lusk je "čarovná" surovina, která pochází z popínavé orchideje s názvem vanilkovník plocholistý. Vanilka je jednou ze známých a často využívaných položek při cukrářských a pekařských počinech. Využít ji lze v nejrůznějších moučnících, dortech a cukroví i v krémech a náplních.

Pokud chcete dodat dokonalou vanilkovou chuť a vůni některému dezertu, můžete použít různá umělá vanilková aromata, ale díky využití přírodních produktů bude výsledek naprosto bezkonkurenční. Vanilkový lusk lze použít přímo k pečení a k přípravě nepečených dezertů, nebo z něj můžete nejprve vyrobit domácí vanilkový extrakt, který dále využijete.

Vanilkový lusk v naší kuchyni

Vanilkový lusk vás možná překvapí svou velmi tmavou, hnědou až černou barvou, navíc je lusk velmi tenký, někdy zakroucený. Jeho délka se pohybuje mezi 10–20 cm. Můžete ho koupit jednotlivě nebo po více kusech. Pokud vanilkový lusk kupujete poprvé, doporučujeme vyzkoušet obě možnosti využití - použít obsah lusku i vyrobit vanilkový extrakt k dalšímu použití.

Vanilkový lusk koupíte v obchodech s potravinami nebo na internetu. S jeho správným zpracováním vám pomůže náš videonávod. Vyzkoušejte si, že takto připravená vanilka pozvedne vaše vanilkové rohlíčky i další sladké dobroty na vyšší level.

  1. Vanilkový lusk vyjměte z obalu a položte na připravené prkýnko.
  2. Jeden konec lusku přidržte tak, aby byly obě části i po rozkrojení tímto kouskem spojené. Plynulým řezem rozdělte lusk na dvě části.
  3. Opět přidržte rukou lusk a tupou stranou nože z něj pevně, ale jemně vyškrábněte dužinu i se semínky.
  4. Dužinu se semínky odložte do připravené malé misky.
  5. Můžete jít připravovat voňavý dezert.
A má navzdory všem kladům používání vanilkového lusku nějakou nevýhodu? Jednu ano. Musíte počítat s vyšší cenou.
Přejeme vanilkou provoněné dny.

Komentáře

Další tipy a triky