Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit vanilkový extrakt? Máme pro vás jednoduchý recept na jeho výrobu
Zdroj: freepik

Vanilkový extrakt je esenciální ingrediencí v mnoha oblíbených receptech a přidává do jídel bohatou, sladkou chuť. I když si ho mnozí lidé kupují v obchodech, máte možnost si snadno a rychle vyrobit vlastní domácí produkt.

Nejenže bude domácí extrakt cenově výhodnější, ale také bude obsahovat autentickou vanilkovou chuť. Uvidíte, že i kapka kvalitního vanilkového extraktu dokáže více než dva sáčky vanilínového cukru nebo vanilkového aroma. Navíc se jedná o trvanlivý produkt, který vám vydrží ve spíži i několik měsíců. Vyzkoušejte to s námi.

Jak připravit vanilkový extrakt

Postup je opravdu jednoduchý:

  1. Na přípravu extraktu budete potřebovat 3 vanilkové lusky, cca 200 ml alkoholu 40% (nejčastěji se používá vodka, která má neutrální chuť), uzavíratelnou a těsnící nádobu.
  2. Vanilkové lusky rozřízneme podélně napůl a nakrájíme na menší kusy.
  3. Vložíme kusy do nádoby s alkoholem a dobře uzavřeme.

Skladujeme v temnu a občas jemně protřepeme. Extrakt lze použít už za 8 týdnů, ale ideální je počkat 3 měsíce. Čím déle budete lusky v alkoholu máčet, tím bude totiž extrakt silnější

Tip redaktorky Lucky

Pokud byste chtěli extrakt ještě více ozvláštnit, můžete místo vodky použít bourbon nebo brandy.

Máte doma také vytvořený "svůj" domácí extrakt? Já ho mám a využívám každou chviličku.  Pokud s ním pracujete, dejte mi palec (Tento tip je užitečný).

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více